Komise porcovala zbytky loňského rozpočtu EU, většinu dostane energetika

Brusel - Dohromady 3,5 miliardy eur z celkových zhruba pěti miliard, které Evropská unie ušetřila z loňského rozpočtu, má přispět k rozvoji energetiky. Další miliarda eur by měla podpořit rozšíření širokopásmového internetu na venkově. Dohodla se na tom dnes Evropská komise, její návrhy však ještě musí schválit členské státy.

Zhruba miliarda eur má putovat do plynárenství. Komise chce do budoucna předejít podobným krizím, jakou vyvolal nedávná rusko-ukrajinský sporu, jehož vinou zůstaly především Slovensko a Bulharsko zcela bez dodávek. Zhruba 25 milionů eur by tak mělo být poskytnuto na propojení plynovodů mezi Maďarskem a Slovenskem.

Česká republika by podle návrhu Evropské komise měla z loňského unijního rozpočtu dostat 25 milionů eur na rozšíření zásobníků na zemní plyn. Rozdělení peněz musí ještě schválit členské státy.

Komise chce podpořit Nabucco 

Podpory z Bruselu by se měl dočkat také projekt plynovodu Nabucco, pro který chce komise uvolnit 250 milionů eur. Nabucco má do Evropy přivádět plyn ze zemí kolem Kaspického moře a pomoci tak snížit závislost na ruských zdrojích a ukrajinském tranzitu. Za vybudování nového plynovodu lobbuje i české předsednictví EU, projekt však zatím nezískal jednoznačnou podporu od velkých členských států.

Peníze pro energetiku nicméně nejsou určeny jen na plyn. Na propojení sítí s elektřinou Brusel určil celkem 705 milionů eur. Zhruba půl miliardy eur pak má směřovat na budování větrných elektráren, jde však téměř výhradně o projekty na moři, nikoliv na pevnině.

Rychlý internet v každé vesnici

Miliardou eur ze zbylých prostředků loňského rozpočtu unie, chce Evropská komise podpořit další rozvoj širokopásmového internetu ve venkovských oblastech Brusel chce pomocí těchto peněz přispět k naplnění svého dlouhodobého cíle, aby všichni obyvatelé EU měli do roku 2010 možnost přístupu k vysokorychlostnímu internetu.

Vydáno pod