Německá vláda schválila 50 miliard eur na boj s krizí

Berlín - Kabinet německé kancléřky Angely Merkelové dnes schválil balíček opatření na podporu ekonomiky, která se potýká s nejvážnějšími problémy od konce druhé světové války. Dohromady vláda uvolní rekordní sumu 50 miliard eur, v přepočtu asi 1,4 bilionu korun. Aby mohlo Německo tak velkou sumu uvolnit, museli ministři schválit doplňkový rozpočet.

„Bylo to pro mě vůbec nejtěžší politické rozhodnutí,“ svěřila se kancléřka. Opatření, na nichž se vláda dohodla, představují už druhý takový soubor, který má podpořit největší ekonomiku eurozóny. Německo teď prochází silným hospodářským útlumem a předpokládá se, že nynější recese bude nejhlubší od druhé světové války.

Většina z padesátimiliardové státní pomoci má směřovat především na budování infrastruktury a pomoc automobilkám, které tvoří páteř německé ekonomiky. „Šrotovné zafungovalo a Němci na leden nebývale hojně kupují nová auta výměnou za své starší vozy,“ zpozorovala v Německu tamní zpravodajka České televize Hana Scharffová. Od nového roku platí opatření, že za každý vůz starší devíti let dostanou Němci při jeho výměně za nový slevu 2, 5 tisíc eur. Chuť lidí utrácet a tím přispět k obnovení hospodářského růstu má pomoct snižování daní. Pomoci se dočkají rodiče s dětmi a školství.

Doplňkový rozpočet předpokládá, že si Německo letos v čistém vyjádření vypůjčí 36,8 miliardy eur. To je více než třikrát tolik, co v roce 2008. Někteří činitelé z obou stran politického spektra ale naznačili, že celkem si Německo bude muset půjčit až 50 miliard eur.

Merkelová se tak už dávno rozloučila se záměrem mít v roce 2011 vyrovnaný státní rozpočet.