Vláda kouzlí s rozpočtem, 40 miliard na příjmové straně vezme z rezerv

Praha - Vláda rozhodla převést všechny rezervní fondy jednotlivých kapitol v objemu více než 40 miliard korun do příjmové části státního rozpočtu. Doporučením ministra financí Miroslava Kalouska tak reaguje na námitky opozice přepracovat rozpočet, který díky mimořádným fluktuacím v ekonomice již po třech měsících od zpracování nereflektuje realitu, s čímž souhlasí i sám strážce pokladny.

„Vydolované“ prostředky v úhrnu posílí oblast rozvoje venkova, oblast vysokého školství a Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Peníze vláda využije i na snížení schodku rozpočtu. Schodek při 1procentním růstu, který je podle Kalouska nejpravděpodobnější, bude 70,3 miliardy korun. Kladná nula by znamenala deficit 112 miliard korun. Šetřit mají i sami ministři. „Jsou povinni zavázat 5 procent svých kapitol proti čerpání,“ uvedl Kalousek po jednání vlády. „Jsme akceschopní proti krizi a nezvyšujeme dluh,“ shrnul důsledky nabídnutých opatření.

Michal Mejstřík, člen NERV:

„Využití těchto rezerv je jedním ze způsobů, jak rychle pustit peníze do ekonomiky.“

Dalších 121 milionů připluje do státní pokladny z výnosu privatizace Strojimportu. Pomoci růstu by mělo i prodloužení koncepce investičních pobídek, nově už však jenom pro technologická centra a centra sdílených služeb. Naopak zpracovatelský průmysl by již pobídky od státu dostávat neměl, rozhodla dnes vláda.

Proti stabilizaci rozpočtu jde bezúročná půjčka Lotyšsku 

Česká republika půjčí Lotyšsku 200 milionů eur (5,5 miliardy Kč), aby této pobaltské zemi pomohla s hospodářskými problémy. Půjčku bude Česko financovat vydáním dluhopisů. „Sedmiletá půjčka bude bezúročná a Česko bude požadovat pouze úhradu nákladů s půjčkou spojenou,“ informoval Kalousek.