Spojené státy nakupují levnou ropu do strategických rezerv

Washington - Americké ministerstvo energetiky vyčlenilo přes půl miliardy dolarů na nákup 10,7 milionu barelů ropy do strategických rezerv státu. Spolu s dalším nákupem přibude v zásobnících celkem 16,8 milionu barelů. USA využívají poklesu cen ropy na světovém trhu a doplňují si rezervy, o které přišly kvůli silné sezoně hurikánů v roce 2005.

Kontrakt na doplnění ropy do strategických zásobníků dostaly společnosti Shell Oil a Vitol. Přečerpají 10,68 milionu barelů do státních zásob mezi únorem až dubnem. Ministerstvo přitom na doplnění rezerv použije peníze, které získalo za předchozí prodej ropy ze zásob.

V oddělené zprávě ministerstvo uvedlo, že společnosti Shell Oil a Glencore doplní rezervy o 6,16 milionu barelů mezi letošním květnem a lednem příštího roku. Jde o část produkce na ropných vrtech pronajatých od státu, kde podniky splácejí pronájem lokalit ropou místo poplatků.

Ministerstvo připomnělo, že mu poslední pokles ropných cen z loňských rekordů přinese finanční výhodu. Rezervy dal vytvořit Kongres v roce 1975 po arabském ropném embargu, nyní v nich je 702 milionů barelů. Skladují se ve čtyřech podzemních zásobnících v Louisianě a Texasu, doplnila agentura Reuters.

Vydáno pod