Bank of America je za 20 miliard vládních peněz klidnější

Washington - Přímé investice 20 miliard do prioritních akcií a vládní garance za případné ztráty banky až do výše 118 miliard dolarů se dočkala Bank of America. Prostředky půjdou ze speciálního 700miliardového fondu TARP, který vytvořila Bushova administrativa na boj s problémy finančního trhu. Jednou z motivací vlády pomoci bance byly signály z akciových trhů, kde ve čtvrtek akcie banky s podezřením, že ústav nemá dostatek aktiv na krytí špatných úvěrů, klesaly až o třetinu hodnoty. Další nedůvěra investorů se dá čekat po dnešním oznámení výsledků hospodaření banky ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku. Podobné problémy trh odhaduje i u další velké banky Citigroup.

Bank of America před několika měsíci nabídla záchranné lano zkrachovalé bance Merril Lynch, teď sama volá o pomoc. Pomoc přišla ale s celkem nekonkrétními detaily. Banka může být pod státním dohledem od tří do deseti let. Minimálně tři roky ale nesmí zvyšovat dividendu na akcii, která aktuálně činí jeden cent. Akvizice Merril Lynch byla dokončena 1. ledna a Bank of America se tak stala největší bankou podle aktiv ve Spojených státech.

Too big to fail

Příliš velký, aby se položil, takový je ústav Bank of America. Akvizice Merril Lynch byla dokončena 1. ledna a Bank of America se tak stala největší bankou podle aktiv ve Spojených státech. „Vláda se dohodla na záchraně ústavu, aby zabránila volatilitě na finančním trhu,“ píše se ve společném prohlášení ministerstva financí, centrální banky a federální pojišťovny.

Analytici odhadují, že americká vláda už si nedovolí natolik konzervativní krok, jako v případě Lehmann Brother, kdy vláda nechala krachující banku na pospas. Trend vládní pomoci je navíc světovou nákazou, „znárodňují“ Britové, Irové, Islanďané.