Obamův stimulační plán má zajistit až čtyři miliony pracovních míst

Washington - Plán nastupujícího amerického prezidenta Baracka Obamy na stimulaci domácí ekonomiky by do roku 2010 mohl zachránit či vytvořit tři až čtyři miliony pracovních míst, které by navíc měly být dlouhodobé. Obama to dnes řekl ve svém pravidelném rozhlasovém vystoupení. Svůj odhad zvýšil z dříve předpokládaných tří milionů míst na základě analýzy svých poradců.

„Pracovní místa, která vytvoříme, budou ve velkých i malých podnicích v široké škále odvětví,“ řekl Obama. „Bude to ten typ pracovních míst, jež pouze nedají lidem práci na krátkou dobu, ale vytvoří naší ekonomice podmínky k vedoucí roli ve světě v dlouhém období,“ dodal. Podle odhadů analytiků si Obamův plán vyžádá zhruba 800 miliard dolarů (téměř 16 bilionů korun).

Americké ministerstvo práce v pátek oznámilo, že počet pracovních míst se ve Spojených státech v posledním měsíci loňského roku snížil o 524 tisíc. Míra nezaměstnanosti v USA v prosinci vystoupila na 7,2 procenta, tedy na nejvyšší úroveň za téměř 16 let.

Za celý loňský rok pak americká ekonomika přišla zhruba o 2,6 milionu pracovních příležitostí, což bylo nejvíce od roku 1945, kdy zaniklo asi 2,75 milionu míst. I když se počet pracovních příležitostí za stejnou dobu více než ztrojnásobil, nynější úbytek je citelný.

Americká administrativa už jeden soubor opatření na podporu ekonomiky přijala. Tzv. „bailout plan“ v objemu 700 miliard dolarů byl schválen začátkem loňského října a je určen především finančnímu systému.