Výrobce pian Petrof propustí kvůli krizi asi 200 lidí

Hradec Králové - Největší evropský výrobce pian a klavírů Petrof Hradec Králové propustí kvůli světové hospodářské krizi zhruba polovinu z 390 zaměstnanců. Zhruba 60 zaměstnanců již je od listopadu a prosince ve výpovědní lhůtě a v prvním čtvrtletí letošního roku podnik plánuje propustit dalších asi 120 lidí. Další mají odejít z podniku do konce pololetí tak, aby v podniku zůstalo kolem 190 lidí. Oznámila to dnes jednatelka a většinová majitelka firmy Zuzana Ceralová-Petrofová.

„Chceme firmu udržet za jakýchkoliv podmínek i ve zmenšeném stavu. Nechceme podnik zavřít,“ řekla Ceralová-Petrofová. Podle ní vyplývá z prosincových údajů, že podnik získal kvůli krizi na první čtvrtletí zakázky ve výši okolo 20 procent potřebného množství. „Nemůžeme vyrábět na sklad a zadlužovat se tím u dodavatelů,“ dodala jednatelka s tím, že piana a klavíry se řadí mezi luxusní zboží, jehož nákup spotřebitelé v době krizí odkládají ze všeho nejdřív.

Petrof, jehož vznik sahá do roku 1864, vyváží 95 procent produkce a krize jej zasáhla prakticky na všech světových trzích. „Krize poznamenala již poslední čtvrtletí roku. V tomto období přitom bývá odbyt nejsilnější,“ posteskla si Ceralová-Petrofová.