Gandalovič chce v EU jednat o podpoře mlékařů, ti budou přesto protestovat

Praha - Ministr zemědělství Petr Gandalovič chce dnes hovořit s eurokomisařkou pro zemědělství Mariann Fischerovou-Boelovou o podpoře odvětví mléka. Světový trh s mlékem v současné době stagnuje a výkupní ceny mléka v tuzemsku jsou o třetinu nižší než před rokem. Cena mléčných výrobků v obchodech meziročně výrazně klesla, pád cen však přinesl problémy zemědělcům, kteří proto chtějí v lednu v Praze demonstrovat. Po jednání Agrární komory řekl její předseda Jan Veleba, že protest bude namířen proti vládě a zákonodárcům. Zemědělci tak upustili od umírněného protestu před obchodními řetězci, který avizovali před časem.

„Současný stav rozhodně nelze brát na lehkou váhu. Chci na toto téma dnes hovořit s komisařkou Mariann Fischerovou-Boelovou, a pokud některá z členských zemí EU téma podpory sektoru otevře, jsme připraveni dát mu maximální prostor,“ uvedl Gandalovič.

Ministr minulý týden farmářům přislíbil, že v rámci českého předsednictví navrhne Evropské unii zavedení dotací na vývoz mléka a mléčných výrobků do třetích zemí. Oboru chce pomoci také intervenčními výkupy ze strany státu za dohodnutou cenu.

Podle farmářů by intervenční nákupy mlékařství rozhodně pomohly, požadují však jejich rychlé zahájení. „Pokud to nedokážeme do dvou měsíců stabilizovat, dojde k dalšímu poklesu skotu,“ řekl nedávno místopředseda mlékařského a hospodářského družstva Jih Zdeněk Houška.

Jedná se také o dorovnání plateb a další podpoře

Gandalovič dnes dopoledne o mléku jednal také se zástupci Agrární komory. Kromě mléka se na setkání probíralo i dorovnání úrovně přímých plateb mezi starými a novými členskými státy EU. Ministr se zemědělci diskutoval také o možnostech podpory zemědělské výroby prostřednictvím Podpůrného garančního, rolnického a lesnického fondu, řekl mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

Podle Vorlíčka ministr dnes vedení AK přislíbil pomoc při propagaci kvalitních tuzemských potravin v rámci platných pravidel EU. Počátkem příštího týdne bude o tomto tématu jednat se zástupci obchodních řetězců.

Mléko
Zdroj: ČT24