ČEZ očekává rekordní zisk i v letošním roce

Praha - Energetická společnost ČEZ očekává zvýšení čistého zisku v letošním roce na nové maximum. Důvodem tohoto očekávání je především nárůst cen elektřiny. Firma již dříve zveřejnila odhad, podle kterého loni vydělala rekordních 48,6 miliardy Kč. S jak velkým zlepšením výsledku ČEZ počítá letos, oznámí firma podle dnešních Hospodářských novin v únoru.

„Většina našich obchodů s elektřinou na letošek se odehrála právě v době, kdy byly ceny na rok 2009 vyšší než ty loňské. To je důvod, proč se letos výsledek ČEZ opět zlepší,“ řekl obchodní ředitel firmy Alan Svoboda. V roce 2007 zvýšila energetická skupina podle konsolidovaných výsledků čistý zisk o 49 procent na 42,8 miliardy korun. ČEZ ovšem tvrdí, že letos na prodeji elektřiny koncovým zákazníkům příliš peněz nevydělá, protože firma si podle Svobody stáhla obchodní marži na prakticky nulovou úroveň.

„Nám největší část zisku generuje velkoobchodní trh, kam dodáváme z našich elektráren,“ uvedl Svoboda. ČEZ zvýšil od ledna ceny za elektřinu domácnostem v průměru meziročně o 9,9 procenta. Malí podnikatelé si průměrně připlatí 9,4 procenta. Právě na velkoobchodním trhu ČEZ prodal část vyrobeného proudu za výhodné ceny. Na burze stouply kontrakty na budoucí dodávky během roku 2008 až k 90 eurům za megawatthodinu. Na začátku i na konci roku se stejné množství prodávalo za méně než 60 eur, píšou HN.

„Nemáme obavu, že bychom kvůli krizi museli odstavovat elektrárny. Naším limitem není schopnost prodat, ale schopnost vyrobit,“ řekl šéf firmy Martin Roman. ČEZ je podle tržní kapitalizace i podle počtu zákazníků osmou největší energetickou společností v Evropě. Jejím zhruba dvoutřetinovým vlastníkem je stát.