Juščenko nařídil Naftogazu zastavit jednání o plynu v Moskvě

Moskva - Ukrajinský prezident Viktor Juščenko nařídil šéfovi ukrajinského energetického podniku Naftogaz, aby přerušil v Moskvě jednání o dodávkách zemního plynu na příští rok a vrátil se do Kyjeva. Uvedla to dnes ruská agentura Interfax s odvoláním na zdroj z Naftogazu. Rusko hrozí, že bez dohody na rok 2009 přestane Ukrajině dodávat od 1. ledna plyn.

Ruský plynárenský koncern Gazprom kvůli nesplacení ukrajinského dluhu za dřívější dodávky a neuzavření nových dohod s Kyjevem hrozí přerušit dodávky Ukrajině od Nového roku, od 08:00 SEČ. Takový krok by mohl narušit tranzit plynu odběratelům ve střední a západní Evropě, podobně jako se to stalo počátkem roku 2006.

Ukrajinská společnost Naftogaz totiž Gazpromu na oplátku pohrozila, že v takovém případě by mohla konfiskovat plyn určený pro evropské zákazníky. Gazprom to označil za „vydírání“.

Situací se dnes před televizní kamerou zabývali i ruský prezident Dmitrij Medveděv a premiér Vladimir Putin. Pohrozili Kyjevu „vážnými následky“, pokud by přistoupil k odběru plynu pro evropské zákazníky.

Medveděv vyzval Kyjev, aby co nejrychleji přijal „rozumné řešení“ sporu a nevystavoval Ukrajince „velmi velkým potížím“.

Gazprom podle Putina nyní nabídl Kyjevu cenu 250 dolarů za tisíc kubických metrů. Na Ukrajinu v posledních letech putuje plyn ze Střední Asie, jehož cena má nyní činit 340 dolarů za tisíc kubických metrů, čili se započítáním poplatků za tranzit by Kyjev měl platit 380 dolarů. Kyjev však podpis kontraktu odmítl.

Premiér odmítl změny v přepravě plynu na Ukrajinu

Premiér současně odmítl jakékoliv změny dohody o přepravě ruského plynu přes ukrajinské území, se sazbou 1,6 dolaru za tranzit tisíce kubíků plynu na 100 kilometrů. Tato dohoda má podle Putina platit do konce roku 2010.

Přes Ukrajinu do Evropy putuje 80 procent ruského plynu, což představuje asi pětinu evropské spotřeby. Gazprom je důležitým dodavatelem zemního plynu i do České republiky, která dovozem z Ruska kryje přibližně 80 procent spotřeby suroviny.

Dodávky pro ukrajinský trh tvoří přibližně desetinu plynu proudícího plynovodem na Slovensko a dále do Evropy. Pokud by Ukrajinci začali odebírat „cizí“ plyn, zaregistrovala by to podle zpravodajské televize Vesti nejprve kompresorová stanice ve Veľkých Kapušanech na východě Slovenska.