Gazprom nabídl Ukrajině nepeněžní úhradu dluhu za plyn

Moskva - Ukrajině se rýsuje řešení problému s dluhem Rusku za zemní plyn. Podle mluvčího ruského plynárenského koncernu Gazprom Sergeje Kuprijanova by mohla Ukrajina svůj dluh započítat proti poplatkům za budoucí tranzit ruského plynu do zemí Evropské unie. Ukrajina dříve podobný návrh Gazpromu odmítla. Pokud se nepodaří nalézt dohodu o urovnání dluhu do konce roku, ohroženy budou i dodávky plynu do střední a západní Evropy.

Hledáme způsoby, jak se vyhnout přerušení dodávek, včetně předplacení tranzitu, řekl Kuprijanov v rozhlasové stanici Echo Moskvy. Vyjádřil naději, že dohodu s Kyjevem se podaří uzavřít v nejbližších dnech. Gazprom již varoval evropské země, že nevyřešení sporu s Ukrajinou by mohlo znamenat problémy s dodávkami. Šéf firmy Alexej Miller rozeslal evropským zákazníkům dopis, v němž varuje před možným narušením dodávek.

Další možností pro Ukrajinu je podle Kuprijanova vrátit Gazpromu plyn, který si Ukrajina během roku nashromáždila v podzemních zásobnících. Ukrajinský státní podnik Naftogaz uvádí, že má v zásobách 17 miliard krychlových metrů plynu, což představuje 22 procent roční spotřeby země. Návrhy, které přednesl mluvčí Gazpromu, znamenají určité zmírnění postoje Moskvy. Ruský prezident Dmitrij Medveděv, který před nástupem do funkce předsedal vedení Gazpromu, tento týden řekl, že Ukrajina bude muset zaplatit svůj dluh „do posledního rublu“ a pohrozil jí blíže nespecifikovanými sankcemi v případě, že nezaplatí.

Rusko nyní platí Ukrajině za tranzit 1000 krychlových metrů plynu na 100 kilometrů 1,70 dolaru. Ukrajina letos platila za ruský plyn 179,50 dolaru za 1000 kubíků, necelou polovinu toho, co platí evropští zákazníci. Gazprom však chce pro příští rok cenu podstatně zvýšit.

Nedohoda by měla následky i pro ČR 

Ukrajina, kterou těžce zasáhla světová finanční krize, dluží Gazpromu za dodávky plynu zhruba dvě miliardy dolarů (asi 37 miliard korun). Gazprom hrozí, že když se nepodaří problém dluhu do konce roku vyřešit, nepodepíše s Ukrajinou smlouvu o dodávkách pro příští rok a přiškrtí jí kohouty. To by mohlo narušit tranzit plynu odběratelům ve střední a západní Evropě, podobně jako se to stalo počátkem roku 2006, kdy si Ukrajina své chybějící dodávky kompenzovala právě z plynu určeného pro zbytek Evropy.

Pokud by k podobnému scénáři došlo, znamenalo by to pro některé Evropské státy vážný energetický problém. Plynovod přes Ukrajinu totiž dodává Evropě asi pětinu její spotřeby zemního plynu. Gazprom je důležitým dodavatelem zemního plynu i do České republiky, která dovozem z Ruska kryje více než 80 procent spotřeby suroviny.

Ukrajinská vlajka
Zdroj: ČT24