Americká ekonomika ve 3. čtvrtletí klesla o 0,5 procenta

Washington - Černé předpoklady o americké ekonomice se naplnily. Ve třetím čtvrtletí utrpěla podle očekávání pokles o 0,5 procenta. Dnešní konečná zpráva ministerstva obchodu USA potvrdila, že největší světová ekonomika je v recesi. Nynější pokles je navíc nejhlubší od třetího čtvrtletí 2001, kdy ekonomiku ovlivnily teroristické útoky z 11. záři a pokles akcií IT společností.

Konečné údaje o hrubém domácím produktu byly v souladu s odhady analytiků. Zatímco ještě ve druhém čtvrtletí HDP v celoročním přepočtu vzrostl o 2,8 procenta, po zářijovém pádu banky Lehman Brothers a vyvrcholení finanční krize spotřebitelé prudce omezili výdaje a podniky začaly škrtat investice.

Výdaje spotřebitelů klesly o 3,8 procenta, což byl nejvýraznější propad za 28 let od ropné krize roku 1980. Investice do výrobních zařízení a počítačového softwaru se propadly o 7,5 procenta, nejvíce od roku 2002. Recese sráží i firemní zisky, jejichž celková suma se snížila o 1,2
procenta.

Národní úřad pro ekonomický výzkum (NBER), jehož výbor akademických ekonomů je v USA arbitrem pro určování recesí, na počátku prosince oznámil, že americká ekonomika je v recesi od konce loňského roku. Pro poslední letošní čtvrtletí ekonomové čekají zrychlený propad HDP v řádu několika procent. Nynější recese je tak v USA zatím nejdelší za poslední čtvrtstoletí a má již blízko k nejdelší recesi v poválečné době.

Na údaje zareagoval mírným oslabením americký dolar, investoři se obávají delší a hlubší hospodářské recese. Kurz eura se zvýšil o 0,4 procenta na 1,3995 USD a o 0,3 procenta na 126,08 JPY. Dolar vůči jenu stagnoval kolem 90,10 JPY.

„Poslední dvě čtvrtletí byla skutečně slabá a obávám se, že naznačují opravdu špatné čtvrté čtvrtletí,“ reagoval hlavní ekonom newyorské divize zajišťovny Swiss Re. Připomněl, že někteří analytici odhadují propad za nadcházející čtvrtletí až na šest procent.