Toyota čeká první provozní ztrátu v historii značky

Tokio - Největší japonská automobilka Toyota Motor dnes podruhé za dva měsíce výrazně snížila své odhady letošní ziskovosti a na provozní úrovni předpověděla svou první ztrátu v historii. Toyota nyní odhaduje, že kvůli globálnímu propadu prodeje automobilů a růstu kurzu jenu utrpí ve finančním roce do konce března na úrovni celé skupiny ztrátu 150 miliard jenů (32 miliard Kč). Dříve odborníci chválili Toyotu za její dobrou adaptibilitu na krizi a i ve Spojených státech byla vnímána jako jasný vítěz trhu.

Již minulý měsíc Toyota finanční trhy šokovala předpovědí, v níž srazila výhled provozního zisku o jeden bilion jenů na 600 miliard jenů. Japonská média avizovala další snížení výhledu Toyoty od minulého týdne. U čistého výsledku očekává Toyota pro tento rok stále ještě mírný zisk 50 miliard jenů. Prognóza z minulého měsíce ale odhadovala tento zisk na 550 miliard jenů.

Prodej vozů Toyota v Japonsku, Spojených státech a Evropě se v listopadu meziročně snížil o 30 procent. Výhled Asociace japonských výrobců automobilů JAMA odhaduje v příštím roce pokles prodaných vozů na japonském trhu o 5 a ve Spojených státech o 6 procent.

„Prostředí kolem nás je extrémně drsné, a tak i my čelíme nebývalé krizové situaci, ve které nám nezbývá nic jiného než počítat s provozní ztrátou za tento rok,“ oznámil prezident Toyota Motor Katsuki Watanabe.

Známé pořekadlo, že jak se daří Toyotě, tak i celé japonské ekonomice by se opět mohlo potvrdit. Kvůli klesající poptávce oznámila propad tržeb i Honda. „Stav japonské ekonomiky se zhoršuje a podle současného vývoje to vypadá, že se situace bude ještě zhoršovat,“ naznačil v týdnu i guvernér Bank of Japan Masaaki Shirakawa. Centrální banka snížila úrokové sazby na desetinu procenta, vláda slíbila výhodné půjčky, jenže Japonsko je tradičně silně závislé na vývozech, a právě ty teď klesají.