Spojené státy si stěžují na čínskou podporu vývozu u WTO

Washington - Americká vláda podala u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost na Čínu. Nelíbí se jí, že nejlidnatější země světa údajně v rozporu s pravidly volného obchodu subvencuje vývoz svých produktů. Stížnost míří proti čínskému programu známých značek, který podporuje prodej čínského zboží v zahraničí.

„Jsme znepokojeni zjištěním, že Čína zřejmě stále využívá praktiky nelegální v rámci WTO, aby podpořila export škály produktů od textilu a ledniček k pivu a arašídům,“ uvedla šéfka Úřadu obchodního zmocněnce USA Susan Schwabová. Asijská země při tom využívá peněžních grantů na exporty, preferenčních půjček pro vývozce, financování výzkumu a vývoje nových produktů určených k exportu a plateb, které snižují náklady pojištění exportních úvěrů.

Amerika se domnívá, že pobídky, které poskytuje svým vývozcům Čína, pomáhají prodeji čínského zboží na úkor amerických značek. To podle Schwabové poškozuje americké výrobce i pracovníky. Úřady Spojených států jsou proto rozhodnuty použít všechny dostupné prostředky, aby Číně v jejích „nekalých“ praktikách zabránily.

USA zatím podávají u WTO žádost o konzultace s Čínou. Na nové vládě Baracka Obamy pak bude rozhodnutí, zda přejde k dalšímu kroku a v případě, že se obě strany nedohodnou na řešení do 60 dní, požádá Světovou obchodní organizaci o ustavení rozhodčího výboru.