Rozpočet 2009 i daně na 15 procentech mají prezidentův podpis

Praha - Prezident Václav Klaus dnes podepsal zákon o státním rozpočtu na příští rok. Rozpočet počítá se schodkem 38,1 miliardy korun. Sněmovna ho schválila 10. prosince, Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá. Zároveň dokončil legislativní proces u daňových zákonů. Daň z příjmů zaměstnanců a podnikatelů v příštím roce zůstane na 15 procentech.

Rozpočet s „neznámým“ schodkem 

Prezident minulý týden prohlásil, že rozpočet je založen na fiktivních číslech. Jako ekonom se prý domnívá, že se vláda v důsledku světové finanční krize měla pokusit čísla v rozpočtu před jeho schválením revidovat. Stejný názor má i opozice.

Rozpočet nakonec podpořilo 101 poslanců včetně rebelujícího poslance ODS Vlastimila Tlustého. Vláda tak i přes nestabilní a křehkou většinu ve sněmovně prosadila již svůj třetí rozpočet v současném volebním období.

Ministr financí Miroslav Kalousek předtím připustil, že by se schodek státního rozpočtu na příští rok kvůli ekonomickému ochlazení ve skutečnosti mohl pohybovat v rozmezí 50 až 60 miliard korun. Nevyloučil ani, že v případě nepříznivého ekonomického vývoje by mohl být i vyšší. Rozpočet na příští rok je podle něj postaven na indikátorech vývoje ekonomiky z letošního jara a nyní se situace změnila.

Daně postaru

Podle dosud platného zákona měla klesnout na 12,5 procenta. Výměnou za vyšší daň se ale sníží odvody na sociálním pojištění o 1,5 procenta. „Kdo má deset tisíc hrubého, najde v peněžence o 150 korun víc,“ popsal již dříve zjednodušeně dopady zákona ministr financí Miroslav Kalousek. Odvody se podle něj sníží všem, a to i těm, kteří již nyní díky daňovým slevám daně neplatí.