Senát dnes schvaluje daňové novely

Praha - Senátoři dnes budou schvalovat úpravy daňových zákonů. Předpokládá se, že s ohledem na doporučení svých výborů na nich nebudou nic měnit. Beze změny by tak na 15 procentech měla zůstat daň z příjmů fyzických osob s tím, že se mírně sníží odvody na sociální pojištění. Většina senátorů také zřejmě zvedne ruku pro změny zdanění nemovitostí, podle nichž budou daň nově platit i majitéle novostaveb. Prezident by mohl novelizované zákony podepsat ještě do konce roku, nová pravidla by pak platila už od ledna.

Sazba daně z příjmů fyzických osob měla podle platného zákona klesnout příští rok na 12,5 procenta, vláda ji ale navrhla zachovat na současných 15 procentech. Výměnou chce ale snížit odvody na sociální pojištění o 1,5 procenta.

Druhá vládní novela ruší dosavadní osvobození z placení daně z nemovitosti u novostaveb. Podle ministerstva financí to bylo nesystémové a diskriminační opatření. Daně nemuseli platit například obyvatelé nových domů v satelitních městečkách.

Třetí z daňových novel má v návaznosti na právo EU sladit s ostatními členskými státy unie podmínky pro osvobození od majetkových daní, které se vážou na pobyt nebo sídlo. Osvobozeny od daně z převodu by měly být převody nemovitostí do vlastnictví státu.

Senát si dnes zároveň připomene 12. výročí své existence. Tradičního slavnostního shromáždění k ustavující schůzi horní komory se účastní současní i bývalí senátoři. Jejich dopolední setkání pořádá Bedřich Moldan (ODS). Shromáždění v předvánočním období je příležitostí především k rekapitulaci činnosti Senátu v uplynulém roce a k nastínění úkolů horní komory v příštím roce.