Kabinet chce mít možnost zasahovat do výběru nového majitele ČSA i v průběhu tendru

Praha -  Privatizace českých aerolinií je na spadnutí. Vláda dnes pověřila ministra financí Miroslava Kalouska, aby připravil konkrétní podmínky, na základě kterých bude výběr nového majitele státního podniku probíhat. Jeden bod ale stanovila naprosto striktně již dnes. Chce mít možnost i v průběhu tendru do výběru kupujícího zasáhnout.

„Já počítám s tím, že během měsíce ledna nebo na přelomu ledna a února by stát mohl vyhlásit výběrové řízení,“ prohlásil v rozhovoru pro Českou televizi první náměstek ministra financí Ivan Fuksa.

Ministerstvo financí navrhuje, aby výběr nového majitele aerolinií proběhl ve dvou kolech. Nejdříve by museli zájemci doložit, že jejich majetek činí nejméně 5 miliard korun. Pak by teprve do hry vstupovala konkrétní výše jejich nabídky. Potenciální kupující by také museli vládě garantovat, že ČSA budou i po privatizaci nejméně pět let využívat jako domovský přístav ruzyňské letiště.

Ministerstvo financí uvádí, že zatím ví o deseti potenciálních zájemcích o koupi Českých aerolinií. Nejtvrdší boj by o firmu mohly svést Air France-KLM a ruský Aeroflotu. „Pokud se ruský kapitál dostane do druhého kola, tak se dá očekávat, že bude hodně agresivní v těch nabídkách,“ poznamenal analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Stát vlastní v ČSA téměř 92 procent akcií. Odhady výnosů z jejich prodeje se různí, podle Procházky se výnos může pohybovat mezi 4,5 miliardy a pěti miliardami korun.