Nad plynovodem Nabucco visí Damoklův meč

Praha - Projekt plynovodu Nabucco, který by měl do Evropy přivést kaspický zemní plyn a vyhnout se přitom území Ruska, má problémy. Trápí ho nedostatek finančních prostředků a k tomu ještě silná konkurence plynovodů Nord Stream a South Stream, jejichž stavbu chystá ruský energetický gigant Gazprom. Český premiér Mirek Topolánek se proto obává, že pokud se Nabucco nestane celoevropským projektem, nikdy nevznikne.

Výstavba plynovodu Nabucco bude jako součást energetické bezpečnosti Evropy jednou z priorit českého předsednictví Evropské unii. „Je to priorita absolutní a je to vnímáno i našimi partnery a takto jsme se dohodli na jednání zemí Visegrádské čtyřky,“ řekl o významu projektu Topolánek.

Někteří odborníci jsou ale skeptičtí. Plynovod, kterým by měl začít proudit plyn ze zemí kolem Kaspického moře a také Blízkého východu do Evropy již v roce 2013, považují za téměř nereálný. „Rusko poměrně silně prosazuje své názory, uzavírá kontrakty o vyšších dodávkách právě z těch asijských zemí, které by měly posílat suroviny přes Nabucco. Staví tam nové plynovody,“ popsala komplikace stojící na cestě k diverzifikaci zdrojů a distribučních cest plynu analytička společnosti Cyrrus Lucie Kundrátová.

Stavba nového plynovodu je pro Česko důležitou otázkou. Přes Rusko totiž proudí do země 75 procent zemního plynu. Kdyby tak došlo k jakékoliv rozmíšce mezi východní velmocí a Českou republikou, mohlo by to pro nás znamenat značné problémy.

Plynovod Nabucco by měl přinést do Evropy ročně 30 miliard metrů krychlových plynu z oblasti Kaspického moře a Blízkého východu přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do Rakouska. Na stavbě nového kanálu by se měly podílet rakouská firma OMV, maďarský MOL, rumunský Transgaz, bulharský Bulgargaz, turecký Botas a německá firma RWE. Celý projekt by měl stát kolem 12 miliard dolarů.

Vydáno pod