Fico tvrdě hrozí bankám a požaduje zlepšení přístupu k úvěrům

Brusel - Slovenský premiér Robert Fico ve čtvrtek v Bruselu tvrdě pohrozil slovenským komerčním bankám. Požaduje, aby se přestaly chovat konzervativně a zlepšily přístup k úvěrům. V pondělí se setká s jejich představiteli. Pokud bankovní sektor adekvátně nezareaguje, je připraven na ně zatlačit i přijetím nových zákonů.

„Budeme velmi tvrdě tlačit na komerční banky v pondělí, aby se začaly chovat přiměřeně objemu peněz, které mají momentálně k dispozici,“ řekl Fico. Podle něj Slováci uložili do banky v posledních dvou měsících na 50 miliard slovenských korun. Důvodem je prý jednak brzké zavedení eura a jednak to, že Slovensko dalo garance na sto procent vkladů.

Podle premiéra není možné, aby podnikatelé avizovali, že když nyní potřebují úvěry, které by dříve bez problémů dostali, tak na ně teď nedosáhnou.

„Když neuvidíme spolupráci komerčních bank, tak zasáhneme normálně tvrdě přes vládu. Když bude třeba, tak svoláme mimořádnou schůzi národní rady (slovenský parlament) a schválíme zákony zkráceným legislativním řízením,“ zdůraznil Fico.

Fico nicméně také poznamenal, že vláda je připravena bankám i pomoci. Například spoluprací záruční banky s komerčními bankami při poskytování garancí u komerčních úvěrů.

Slovenský premiér se ve čtvrtek v Bruselu zúčastnil prvního dne summitu EU, který se mimo jiné věnoval právě současné finanční a ekonomické krizi. Na setkání podle něj neformálně prakticky od každého zaznívalo, že je třeba na bankovní sektor tlačit. „Vyzývá k tomu přímo i Evropská rada (summit),“ řekl Fico.

Dodal také, že tento sektor poté, co krizi způsobil, je mimořádně opatrný a konzervativní. Bratislava proto chce, aby se začal chovat opět tak, jak se od něj čeká. „Aby poskytoval půjčky a financoval projekty. Chceme, aby peníze tekly,“ dodal Fico.