Kalousek připustil o desítky miliard vyšší schodek rozpočtu

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek dnes poprvé připustil, že schodek státního rozpočtu na příští rok může být kvůli zpomalení ekonomiky až o několik desítek miliard vyšší, než schválených 38,1 miliardy. V současnosti Kalousek počítá se schodkem v rozmezí 50 a 60 miliard korun, v případě nepříznivého ekonomického vývoje by však podle ministra financí mohl být schodek i vyšší.

„Nemám teď žádný důvod se domnívat, že by se měl růst HDP v příštím roce pohybovat jinde než v hranici dvou až tří procent. To znamená, že mohu říci, že taková realistická úvaha o deficitu za rok 2009 je 50 až 60 miliard,“ řekl dnes Kalousek.

S vyšším schodkem počítá i opozice

Rozpočet s 38miliardovým schodkem naplánovala vláda ještě před eskalací finanční krize. Jeho současná podoba, která ve středu prošla hlasováním v poslanecké sněmovně, se tak střetává palbou kritiky od opozice. Ta tvrdí, že je založen na nereálných odhadech růstu české ekonomiky.

Kalousek připouští, že skutečné příjmy rozpočtu pravděpodobně nedosáhnou úrovně, se kterou počítá jeho současný návrh. „Pokud nebudou naplněny příjmy v rozmezí 10 až 15 miliard, tak jsem schopen to kompenzovat odložením nějaké méně významné vládní spotřeby a zkrácením provozních výdajů jednotlivých kapitol,“ řekl ministr.

Jak na tom bude český HDP?

Předpovědi vývoje české ekonomiky na příští rok se výrazně liší. Zatímco Ministerstvo financí počítá s růstem o 3,7 procenta, například Mezinárodní měnový fond je mnohem větším pesimistou, na rok 2009 prognózuje Česku růst HDP pomalejší než dvě procenta.

Kalousek už dříve avizoval, že pokud ekonomika zvolní natolik, že dvouprocentní růstovou hranici prolomí, budou na místě podpůrná vládní opatření, na jejichž podobě v současné době jeho úřad pracuje. „Může se stát, že situace bude horší, pak budou použity jiné fiskální nástroje a i to číslo deficitu bude jiné. Ale v žádném případě nebude trojciferné,“ uvedl dnes.

Prognózy růstu české ekonomiky na rok 2009 podle vybraných institucí
Zdroj: ČT24