Česká ekonomika přibrzdila svůj růst na 4,2 procenta

Praha - Česká ekonomika zpomaluje. Podle údajů Českého statistického úřadu vzrostla ve třetím čtvrtletí meziročně o 4,2 procenta, přičemž předběžný odhad z poloviny listopadu hovořil o růstu o 0,5 procenta vyšším. Mezičtvrtletně ekonomika vzrostla o 0,9 procenta, když původní odhad očekával o 0,1 procenta více.

ČSÚ zároveň upřesnil další údaje. Meziroční růst snížil za letošní první čtvrtletí na 4,9 procenta a v úhrnu za první až třetí čtvrtletí na 4,6 procenta. Za celý loňský rok upřesnil růst HDP na 5,9 procenta, snížil ho tak o 0,6 procenta.

„Růst české ekonomiky měřený vývojem hrubého domácího produktu ve třetím čtvrtletí zpomalil, a to i přesto, že se zvýšila celková zaměstnanost. Tento vývoj byl důsledkem kombinace vnějších a domácích vlivů,“ uvedli statistici.

Úřad také revidoval údaje o pracovním trhu. Celková zaměstnanost ve třetím čtvrtletí po vyloučení vlivu sezónnosti vzrostla meziročně o 1,9 procenta a oproti druhému čtvrtletí o 0,4 procenta.

Příští rok se zpomalení projeví naplno 

Podle ekonomů proto růst českého HDP příští rok prudce zpomalí. Do recese by se ale česká ekonomika dostat neměla. Snížení růstu ekonomiky příští rok pod dvě procenta předpovídá Česku například Mezinárodní měnový fond. Podle Evropské komise růst české ekonomiky zpomalí na 3,6 procenta. Česká národní banka snížila v prognóze odhad růstu HDP v příštím roce na 2,9 procenta. Ministr financí Miroslav Kalousek v neděli odhadl růst HDP pro rok 2009 mezi 2,5 až třemi procenty.

Za celý letošní rok počítají ekonomové s růstem nad čtyřmi procenty. Loni česká ekonomika vzrostla o rekordních 6,5 procenta a potřetí za sebou překročila šestiprocentní hranici.