Automobilky proti krizi: Daimler zkracuje pracovní dobu, Ford přerušuje výrobu v Rusku

Sindelfingen/Petrohrad - Světové automobilky se snaží zuby nehty bojovat proti následkům finanční krize a proti jí vyvolanému prudkému poklesu poptávky. Dnes oznámily své kroky dvě z nich. Německá automobilka Daimler zkrátí ve své největší továrně na osobní vozy v Sindelfingenu pracovní týden na čtyři dny. Americká automobilka Ford se zase rozhodla na měsíc přerušit výrobu ve své ruské továrně.

Opatření Daimleru vstoupí v platnost od 12. ledna a dotkne se dvou třetin z 28 tisíc výrobních zaměstnanců závodu v Sindelfingenu. Podle místopředsedy závodní rady Ericha Klemma budou lidé pracovat jen čtyři dny v týdnu, v březnu dokonce jen tři dny. Zároveň ale věří, že se vedení firmy podaří zaměstnancům zajistit výplatu ve výši minimálně 90 procent běžné mzdy.

Za razantním opatřením stojí výrazný propad prodejů, který pocítila automobilka v uplynulých měsících. Celkový prodej Daimleru se v listopadu meziročně snížil zhruba o 25 procent. Prodej klíčové značky Mercedes se propadl dokonce o 28 procent. Automobilka se proto již dříve rozhodla, že prodlouží vánoční přerušení provozu ve 14 německých závodech zaměstnávajících zhruba 150 tisíc lidí až na čtyři týdny.


Výrobní linky zastaví i Ford

Výrobní linky v ruském závodě americké automobilky Ford se zastaví 24. prosince a znovu se rozjedou až 21. ledna. Navíc firma odložila také zahájení prodeje sedanu Mondeo v Rusku na březen z původně plánovaného čtvrtého čtvrtletí letošního roku.

Poptávka po automobilech v Rusku klesá stejně jako jinde ve světě v důsledku finanční krize. Několikatýdenní zastavení výroby v evropsko-asijské velmoci již minulý měsíc oznámila také francouzská automobilka Renault.