Barel ropy už je o 100 dolarů levnější než v červenci

Singapur - Ceny ropy se dále propadají, v Asii a Americe už klesly pod 44 dolarů za barel a dostaly se nejníže za poslední čtyři roky. Na trhu přetrvávají obavy z poklesu poptávky kvůli nepříznivým ekonomickým indikátorům ze Spojených států. Pokles, který už při čerpání pohonných hmot zaznamenali i čeští řidiči, by se ve střednědobém horizontu měl zpomalovat kvůli zastavování dalších těžebních projektů. Ty se totiž při nízkých cenách nevyplácejí.

Cena americké lehké ropy po 19:00 SEČ klesla již o tři dolary za barel na 43,77 dolaru, nejníže od počátku roku 2005. Severomořská ropa Brent oslabila až ke 42 dolarům za barel.

Od maxima 147,27 dolaru z letošního července ztratila americká ropa už přes 100 dolarů a i proti minulému týdnu je nyní ropa levnější o 16 procent. Její ceny se za poslední čtyři měsíce prudce propadly zejména kvůli slábnoucí poptávce. „Příčinou jsou jednoznačně obavy investorů ohledně ekonomické situace v zemích největších spotřebitelů,“ vysvětluje analytik Petr Čermák.

Podle něj by kvůli špatným ekonomickým statistikám z USA a neočekávanému poklesu zásob ropy její cena mohla klesat ještě níže. Každý pokles má však také své dno. „Náladu na trhu s ropou pravděpodobně změní stabilizace makroekonomických očekávání, až se trh přestane soustředit na vývoj poptávky,“ uvedla ve své týdenní poznámce k obchodování s ropou například banka Barclays Capital. Petr Čermák vidí důvody pro konec klesajícího trendu v klesajících investicích do nových nalezišť.