EU omezí dovoz potravin obsahujících čínskou sóju

Brusel - Do Evropské unie už nebude možné dovážet dětské potraviny obsahující sóju. Jde o reakci na nedávný nález vysoké koncentrace škodlivé chemikálie melamin v čínském jídle ze sojových bobů dovezeném do unie. Úřady v členských státech zároveň budou muset testovat všechny potraviny ze sóji nebo obsahující sóju pocházející z Číny, než je vpustí na vnitřní trh EU. Nařízení začne platit zřejmě do konce tohoto týdne.

V případě potravin, které nejsou určené dětem, se do unie budou smět dovážet pouze takové sójové potraviny či krmivo, v nichž nebude více než 2,5 miligramu melaminu na kilogram. Vzhledem k tomu, že testy zjistily vysokou koncentraci této látky i v pečícím prášku dovezeném z Číny, komise navrhuje, aby se zákaz importu vztahoval i na něj. V roce 2007 se do EU z Číny dovezlo 68 tisíc tun různých produktů ze sóji v hodnotě 34 milionů eur (zhruba 870 milionů korun).

Evropská unie již dříve zakázala dovoz potravin pro děti, které obsahují mléko z Číny. Šlo například o čokolády či sušenky, samotné mléčné výrobky se z Číny do unie nedováží. V Číně zatím kvůli mléku kontaminovanému toxickou látkou melamin zemřelo šest lidí, desetitisíce dalších měly zdravotní problémy.

Ředění mléka skončilo katastrofou

Skandál kolem melaminu v sušeném kojeneckém mléce začal letos v září a přerostl do celosvětového zkoumání, jak hluboko chemikálie používaná při výrobě plastických hmot do lidského potravinového řetězce pronikla. Kontaminované mléko bylo nejprve zjištěno ve výrobcích čínské mlékárny Sanlu, ale jeho přítomnost byla dále objevena v mnoha výrobcích od jogurtů přes čokoládu a cukrovinky až po sušenky.

Melamin je dusíkatá sloučenina, která je ideální pro zamaskování skutečnosti, že mléko bylo zředěno vodou. U dospělých mléko kontaminované melaminem poškození ledvin nezpůsobí, pokud ho nevypijí více než dva litry denně. Kojenci a malé děti, které jsou krmeny převážně stravou ze sušeného mléka, jsou nejzranitelnější skupinou. Melamin jim v ledvinách vytváří ledvinové kameny a může způsobit akutní selhání ledvin.