Elektřina v roce 2010 zlevní, ČEZ nabízí zákazníkům zmrazení cen

Praha - Největší český producent a distributor elektřiny přichází pro rok 2010 s novým modelem tvorby cen. Jak domácnosti, tak podnikatelé si budou moci zvolit způsob účtování poplatků za energii. Zákazníci mají možnost se do konce února přihlásit k zafixování cen na současné úrovni podle energetické burzy, které by jim zajistily v roce 2010 pokles cen. Ti zákazníci, kteří věří v další pokles cen, si mohou naopak vsadit na druhou variantu a nechat si elektřinu účtovat po čtvrtletích.

Generální ředitel společnosti ČEZ Martin Roman řekl, že dnešní situace na energetické burze umožnila představit pro koncové spotřebitele nový model. Zákazníci si mohou zafixovat ceny na rok 2010 tak, že využijí dnešní cenu na burze, tím pádem by se jim cena elektřiny oproti roku 2009 snížila.

Cena elektrické energie by ještě i díky ekonomické krizi teoreticky mohla klesnout a zákazníci, kteří tomu věří, mají proto druhou volbu. Mohou vsadit na nákupní schéma ČEZu, podle jehož vzorce se elektřina bude nakupovat čtvrtletně, a to s mantinely v pětiprocentní šíři. Pokud zákazník věří ve skutečně brzký pokles cen, může využít účtování po kvartálu i v roce 2009.

„Podle aktuálního vývoje na komoditních burzách to vypadá, že by v příštím roce cena elektřiny mohla opravdu poklesnout,“ naznačil v rozhovoru pro Českou televizi nejpravděpodobnější trend budoucího vývoje analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.


ČEZ minulý týden oznámil zvýšení koncových cen elektřiny pro rok 2009 o téměř 10 procent s tím, že jde o výsledek interakce nabídky a poptávky. Podle původních návrhů přitom údajně měla elektřina zdražit ještě více, na rok 2010 ČEZ nabízí mírné zlevnění. Z obchodního hlediska je pro nás lepší mít jeden rok menší marže a pomoci přežít zákazníkům, kteří tak nezkrachují a budou elektřinu odebírat dlouhodobě, zdůvodnil kroky ČEZu Roman.

„Naší snahou je, aby zákazník nebyl jen trpným objektem, který maximálně může přejít od jednoho distributora k jinému, ale aby byl vtažen do rozhodování, které je nutné činit podle pohybu cen,“ podpořil model volby ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Ten se chystá o cenách energií dále diskutovat na setkání s šéfy energetických společností 12. prosince.

Prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel nový krok ČEZu rovněž vítá. Pro podnikatele je podle něj výhodné, že si cenu mohou zafixovat a dále s ní počítat.

Martin Říman
Zdroj: ČT24