RM-Systém má s přechodem do burzovního režimu problémy

Praha - Dosud mimoburzovní obchodní trh RM-Systém zažil dnes při ostrém přechodu na burzovní statut porodní bolesti. Místo obvyklého startu dnes v 9 hodin proběhly první transakce s cennými papíry až po čtyřech hodinách. Důvodem opožděného startu byly softwarové chyby dodavatele, uvedl marketingový ředitel RM-Systému Jiří Vodička.

RM-Systém klientům před přechodem na burzu vzkazoval, že změnu příliš nepocítí. Místo toho je připravil o zhruba půl obchodního dne. „Vlivem chyby softwaru našeho dodavatele nebylo provedeno zrušení pokynů investorů, kteří nemají statut přímého účastníka burzy RMS. Jakmile se podaří tyto pokyny odstranit, bude obchodování zahájeno,“ vysvětloval Vodička.

Klienti se netajili rozčarováním. „Nejvíce mne udivuje, že se na změnu, o které věděli spoustu měsíců, nebyli schopni připravit,“ řekl jeden z nich. O změně trhu ale neuvažoval.

První aukční obchody se tak RM-Systému podařilo uskutečnit až hodinu po poledni. „První burzovní obchod v on-line aukci proběhl s akciemi NWR v objemu 200 tisíc korun. V prvních deseti minutách byly realizovány obchody v objemu čtyři miliony korun,“ oznámil Vodička. Na pražské burze, doposud jediné burze cenných papírů v tuzemsku, mezitím změnily majitele akcie za takřka miliardu korun.

Proč má být RM-Systém burzou?

RM-Systém se musel stát burzou kvůli zavedení nové evropské legislativy týkající se kapitálového trhu. RM-Systém patří pod finanční skupinu Fio a s akciemi v něm obchodují tisíce drobných a středních investorů. Jako mimoburzovní trh RM-Systém fungoval přes 15 let. Od ledna 2009 chce RM-Systém spustit nový obchodní systém.

Vydáno pod