Podle Julínka ekonomika zdravotnictví v Česku nemá živnou půdu

Praha - Pohledem ekonoma se ministr zdravotnictví Tomáš Julínek pokusil podívat na svou reformu zdravotnictví. Před studenty Vysoké školy ekonomické v Praze vystoupil s přednáškou Budoucnost zdravotní reformy, Zdravotnictví sociální nebo socialistické. Zachmuřen po zapeklitém jednání vlády, kde nakonec jeho návrh novely zdravotního pojištění pozměněn prošel, a nabitý ideologickými floskulemi.

„Reforma závisí na panu Hovorkovi,“ začal osobní invektivou vůči „vzpurnému“ poslanci. Julínkův koncept takzvané reformy zdravotnictví teď fakticky vstupuje do druhé fáze. „Politicky jsme museli balík zákonů rozdělit na dva, což jsem nerad připustil. Mělo jít o jeden zákon,“ postěžoval si.

Dnes prý třeba na vládě řešil připomínky poslanců, že definici nároků pacienta ze zdravotního pojištění, nenapsala jeho administrativa dobře. „Přitom doposud žádná definice ani neexistovala,“ upozornil.

„Od roku 1990 neexistovaly žádné změny kultivovanosti zdravotnictví, dnešní zdravotnictví vlastně pracuje s úpravou ze šedesátých let minulého století.“

ministr zdravotnictví Tomáš Julínek

Julínek ospravedlňoval také principy své reformy již schválené a v běhu. Jak sám říká: iniciační stabilizační kroky. Onen známý poplatek za recept zjednodušeně řečeno. „Poplatky za spolupráci s lékařem ušetřily systému za půlrok fungování 3 miliardy korun. Stejně tak zafungoval regulační efekt,“ argumentoval. Před studenty ekonomie pak ospravedlňoval vlastně slabý schvalovacím zákonným procesem umírněnější koncept. Za to dle něj může nepružný sociální systém u nás. „Museli jsme reflektovat i to, co by nemělo být povinností ministra zdravotnictví, tedy solidarita s nízkopříjmovými vrstvami,“ uvedl nekompromisně.

Ve své prezentaci kladl rovněž důraz na jeden z hlavních motivů reformy, prolomit limity na nákladnější péči tím, že si každý odtrhne desetikorunu. Připomněl taky výtku opozici: „Moji předchůdci se vykašlali na peníze z evropských fondů,“ kritizoval. Za dva roky se čerpání evropských prostředků směrem ke zdravotnictví více jak zdesetinásobilo.

Setkání se studenty uzavřel lákadlem na práci na ministerstvu. V České republice je prý ekonomika zdravotnictví zemí kvalifikací nepolíbenou.

Vydáno pod