ČOI na předvánočním trhu objevila několik nebezpečných výrobků

Praha - Česká obchodní inspekce objevila na předvánočním trhu několik výrobků, které mohou ohrozit zdraví spotřebitelů. Prodej tohoto rizikového zboží, mezi kterým jsou hračky nebo i vánoční elektrický řetěz, proto inspekce zakázala.

Zákaz se týká dětského chrastítka TOY 330C. „U chrastítka hrozí nebezpečí uvíznutí prstů dítěte mezi kolečky a hroty včetně poranění při jejich vyprošťování a nebezpečí poranění jazyka v případě vkládání výrobku do úst, což lze vzhledem k charakteru výrobku předpokládat,“ stojí ve zprávě inspekce.

Rizikové jsou podle zjištění ČOI plastové hračky ve tvaru letadélek, lodiček a autíček, které byly vyrobeny v Číně a jejichž malé části mohou děti spolknout či vdechnout.

ČOI varuje také před nákupem JO-JO míčku s blikající kuličkou a závěsnou šňůrou z pryže, která je v rozporu s normami. „Hrozí nebezpečí uškrcení,“ varovala inspekce.

Nebezpečný je podle ČOI i vánoční elektrický řetěz 100L-4 WCC, který neodpovídá tuzemským normám. Zakázán byl také prodej zdobítka na šlehačku a na přípravu sušenek ZENKER, o jehož ostré součástky se lidé mohou poranit.

Inspekce zakázala prodej cestovního adaptéru PA23 Wonpro, u kterého hrozí nebezpečí úrazu elektrickým proudem, a plyšového medvídka. „Lehkým tahem lze oddělit oko medvídka tvořené korálkem, které by mohlo být dítětem vdechnuto či spolknuto,“ upozornila ČOI.