Avia zastaví na sedm týdnů výrobu a chystá propouštění

Praha - Krize plně dopadla na český automobilový průmysl. Letňanský výrobce nákladních aut Avia Ashok Leyland pod vlivem snížené poptávky na sedm týdnů zastaví výrobu a propustí zatím neupřesněný počet zaměstnanců. Avia ohlásila své záměry den poté, co propuštění pětiny svých zaměstnanců oznámil další tuzemský výrobce nákladních aut Tatra.

Podle mluvčího Avie Víta Šubrta byly dva týdny odstávky plánované bez ohledu na krizi. „Zbytek je důsledek nižší poptávky,“ vysvětlil. O konkrétním počtu propouštěných zaměstnanců zatím firma nerozhodla, první je zřejmě na řadě 15 agenturních zaměstnanců. Celkově v Avii pracuje 283 lidí, z nichž poloviny se odstávka nějakým způsobem dotkne.

Firma do půlky prosince vyrobí všechna auta, která mají být dodaná v lednu příštího roku. „Největší pokles poptávky je na západoevropských trzích,“ řekl Šubrt. Do konce září Avia podle informací ČTK vyrobila 386 aut proti loňským 523 vozům.


Propuštění v pondělí oznámil i další tuzemský výrobce nákladních aut Tatra. Proti letošnímu pololetí se zřejmě do konce března příštího roku sníží počet jejích pracovníků o 820 lidí, tedy o pětinu. Do konce roku by měly tuzemské automobilky podle analýzy společnosti Anderson Willinger opustit až 3 tisíce lidí. Celkově u nás v automobilovém průmyslu pracuje přes 120 tisíc lidí.

Společnost Avia Ashok Leyland Motors měla loni podle nekonsolidovaných výsledků ztrátu 250,67 milionu korun při tržbách 668 milionů korun. V roce 2006 firma prodělala 21,47 milionu korun při tržbách 86 milionů korun. Prodej přitom loni stoupl téměř o polovinu na 713 nákladních aut.