Nejistota na trhu komodit nedovolila vzniku třetí největší firmy světa

Sydney - General Electrics, Exxon Mobile a pak už měla v žebříčcích největších světových firem svítit BHP Billiton. Rok pracovala na akvizici těžařského giganta Rio Tinto. Dohoda měla znít na 66 miliard dolarů za podíl akcií. Nižší poptávka po surovinách a problémy s 40 miliardovým bankovním úvěrem nakonec odvály nápad na spolčení. Po oznámení rozchodu potencionálních partnerů spadly akcie Rio Tinto na londýnském parketu o 40 procent, naopak v Melbourne kotovaná BHP Billiton přidala 20 procent na ceně.

CEO největšího těžaře na světě BHP Billiton Marius Kloppers označil obchod v tuto chvíli za „velmi riskantní“, a proto se rozhodl se svými kolegy odložit převzetí k ledu. Když se BHP rozhodl Rio Tinto oslovit, obchodovala se ropa vstříc 150 dolarové hranici za barel, zlato i měď pokořovaly jeden cenový rekord za druhým. Poptávkový swing teď ale naznačil, že investice by se zřejmě nevrátila. Ropa kolísá kolem 50 dolarů za barel a predikce hovoří i o možném dalším polovičním propadu ceny.

Rio Tinto se nicméně převzetí bránila. Cena se jí zdála značně podhodnocená. „Vnímáme jejich rozhodnutí chladně,“ nechal se slyšet teď mluvčí Rio Tinto Nick Cobban. Z konce obchodu se radují i oborové organizace a konkurence. Spojení obrů by podle nich znamenalo tlak na cenu všech představitelných surovin.