Americké akcie díky spekulacím o ministru financí razantně posílily

New York - Americké akcie zakončily týden prudkým oživením z 11letých minim, především díky tomu, že v závěru obchodování se objevily zprávy o možném budoucím ministru financí USA. Investoři kupovali zpět levné akcie z řady odvětví a zprávy o nominaci ministra přinesly na trh potřebný klid. Na devizovém trhu euro s pomocí růstu akcií silně oživilo k dolaru a jenu, což souvisí s poklesem investorské averze k riziku.

Dow Jonesův index zakončil páteční obchodování růstem o 6,55 procenta na 8046,66 bodu. Smazal tak většinu ze zhruba 11procentního propadu předešlých dvou dní. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 5,18 procenta na 1384,35 bodu.

Akcie poskočily vzhůru až ke konci obchodování. Zasloužily se o to zprávy, podle nichž by nominaci nově zvoleného prezidenta Baracka Obamy na klíčovou ekonomickou funkci ministra financí měl získat prezident Federální rezervní banky New Yorku Timothy Geithner. Ten je podle ekonomů jedním ze tří hlavních stratégů boje proti současné finanční krizi, proto by měl být mužem na svém místě. Zvěsti o jeho nominaci pomohly trhu smazat nejistotu vyvolávanou obavami z osudu banky Citigroup.

Banky a automobilky klesaly, těžařské akcie rostly

Akcie Citigroup klesaly až o 18 procent a byly kolem 15letého minima. Objevovaly se zprávy, že banka zvažuje fúzi, prodej skupiny po částech nebo celé najednou. Spolu s Citigroup výrazně klesly i akcie JPMorgan a Bank of America. Pod tlakem zůstaly i akcie automobilek, které mají stále daleko k naději na záchranu od vlády.

Investoři předtím hlavně skupovali zpět akcie sektorů, které dosud výrazně klesaly, zejména komoditních a ropných firem. Více než šest procent tak získal největší ropný koncern Exxon Mobil.

Investoři jdou do rizika, euro stoupá

Japonský jen a americký dolar, které ve vlnách investiční averze k riziku v poslední době rostou, dnes oslabily a získalo naopak euro. Způsobilo to hlavně oživení na akciových trzích, které pomohlo zmírnit nervozitu i na devizovém trhu a přimělo některé investory opět nakupovat rizikovější aktiva na úkor dolaru a jenu.

Euro vůči dolaru na konci newyorského obchodování posílilo o zhruba jedno procento na 1,2580 USD. K jenu euro stouplo o více než dvě procenta na 120,70 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 1,8 procenta na 95,95 JPY.

Vydáno pod