Americká inflace spadla nejrychleji za 61 let

Washington - Finanční krize ve Spojených státech poprvé ukázala jednu ze svých mála světlých stránek. Protože lidé nemají v krizovém období příliš velkou chuť utrácet, nemohou obchodníci zdražovat. To se spolu s klesajícími cenami ropy a energií projevilo na výsledcích říjnové inflace v USA. Index spotřebitelských cen meziměsíčně klesl o procento, což byl nejvyšší propad od roku 1947, kdy se začal tento údaj sledovat. Meziroční inflace činila 3,7 procenta, a byla tak nejnižší za poslední rok.

Přesto, že analytici pokles inflace očekávali, překvapilo je jeho tempo. Výsledný meziroční index leží tři desetiny procentního bodu pod původním předpokladem. Překvapením byl rovněž pokles takzvaného jádrového indexu, který nezahrnuje nestabilní ceny potravin a energie. Snížil se o 0,1 procenta, což byl vůbec první pokles tohoto ukazatele po čtvrt století.

„Americká ekonomika se v současné době nachází v recesi a tlak na snižování cen je vytvářen jak omezováním poptávky spotřebitelů, tak i klesajícími cenami komodit. Nejvýraznější propad byl zaznamenán u pohonných hmot a automobilů, kde poptávka, především pak po velkých autech, výrazně oslabila,“ uvedl analytik burzovní společnosti Fio Josef Novotný.

Krize amerických automobilek 

Právě oslabující poptávka po nových vozech těžce doléhá na největší americké automobilky. Koncerny General Motors a Ford se v obavách o nedostatek hotovosti zbavují svých podílu v japonských automobilkách. Stát se jim snaží pomoci, v říjnu jim americká administrativa poslala 25 miliard dolarů, dnes zmíněné dvě automobilky za přispění třetího konkurenta Chrysleru požádaly o další pomoc.

Sníží Fed sazby?

Snížení cen poskytuje centrální bance USA (Fed) prostor pro další pokles úrokových sazeb, které má podpořit ekonomický růst. Analytici očekávají, že Fed sníží na svém prosincovém zasedání náklady na úvěry na 0,5 procenta ze současného jednoho procenta.