Hyundai slavnostně zahájila výrobu v Nošovicích

Nošovice - Automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku dnes oficiálně zahájí sériovou výrobu osobních aut. Slavnostní zahájení výroby bylo původně naplánováno na 3. listopadu, ale muselo být o týden odloženo z důvodu pozdního získání posledního povolení pro spuštění výroby. Auta se ale v Nošovicích skutečně vyrábějí již od minulého pondělí.

Dnes si však firma užila slavnostního otevření s plnou parádou. A bodejť by ne. Továrna vyrostla v místní průmyslové zóně se čtyřměsíčním předstihem po roce a půl výstavby. Hodně zdaru přišli automobilce popřát ministr průmyslu a obchodu Martin Říman i odstupující hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský.

„Plný potenciál bude znamenat jednoprocentní příspěvek celkového růstu HDP České republiky a zlepšení obchodní bilance o 50 miliard korun ročně,“ uvedl Říman. Úřad hejtmana ale už kouká do budoucna, podle náměstka hejtmana prý k úplné spokojenosti chybí napojení průmyslové zóny na železnici i rychlostní komunikaci I/11. 

Do konce roku plánuje automobilka vyrobit zhruba 18 tisíc aut Hyundai i30, na 500 z nich plánuje firma prodat v ČR. Příští rok chce firma vyrobit 200 tisíc aut, v roce 2011 to má být až 300 tisíc vozů určených pro evropský trh.

„Všechny vyrobené vozy do konce letošního roku mají konkrétní objednávku, na sklad nejde nic, největšími odběrateli jsou vlastně všechny evropské země,“ uvedl mluvčí automobilky. „Naše auta jsou teď v kurzu, uplynulý měsíc byl rekordní v 41leté historii firmy, kde jsme prodali 270 tisíc aut celosvětově,“ dodal. „Výroba i30 je plně automatizovaná, cenou se snažíme přiblížit evropskému zákazníkovi. Cena je 333 tisíc v základní verzi s nejnižším obsahovým motorem,“ chlubil se ještě Vaněk.

Výstavba továrny v Nošovicích začala loni v březnu a měla by přijít na zhruba 1,1 miliardy eur (přes 28 miliard korun). Automobilka v současné době zaměstnává kolem 1 750 lidí, převážně ze severu Moravy. „V příštím roce potom přibereme dalších zhruba pět set a v roce 2011 dosáhneme konečného počtu 3 400 zaměstnanců,“ plánuje mluvčí automobilky Petr Vaněk.

Auta z nošovické továrny jsou primárně určena pro evropský trh. Poklesu poptávky kvůli světové krizi se firma nebojí. „Poptávka po vozech i30 v současnosti převyšuje možnosti výroby,“ uvedl Vaněk.