Státní pokladna z dílny IBM by měla fungovat do roka

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek potvrdil rozhodnutí vládní komise z konce září a vyhlásil vítězem soutěže na projekt digitální státní pokladny společnost IBM. IBM se do soutěže přihlásila dohromady s firmami Hewlett-Packard, Logica a SAP ČR s cenou 2,19 miliardy korun. Druhý přihlášený v soutěži, INDRA Czech republic, byl z tendru kvůli nesplnění kvalifikačních požadavků vyřazen.

Cílem projektu je vybudování počítačového systému, který by měl zrychlit a zprůhlednit hospodaření státu a zajistit dostatek informací pro nakládání s penězi. Ve veřejném výběrovém řízení si zadávací dokumentaci vyzvedlo 41 zájemců, nabídku nakonec podali pouze dva.

Důležitá má být v systému rovněž průběžná aktualizace dat, jež umožní okamžitý přehled o státním rozpočtu a jeho plnění. Navíc současné účetnictví státu neposkytuje podle ministerstva věrný obraz o stavu státního majetku.

Tendr se týká Centrálního účetního systému a Rozpočtového informačního systému. Zbývající dva systémy - Platební styk a Řízení státního dluhu - jsou již v provozu. Systém platebního styku provozuje Česká národní banka.

Projekt má za cíl propojit všechny státní organizace, jejichž hospodaření bude možné detailně sledovat. Celý systém by měl být podle dřívějšího vyjádření ředitele projektu Pavla Nevšímala spuštěn v optimálním případě na přelomu let 2009 a 2010.

Dodavatele Státní pokladny hledalo MF téměř dva roky. Předchozí výběrové řízení, které se mělo provést formou soutěžního dialogu, letos v únoru ministr Kalousek zrušil. Řízení bylo totiž silně kritizováno, protože od začátku bylo stanoveno, že bude využívat software společnosti SAP. Soutěž dokonce prošetřoval antimonopolní úřad. Nový tendr, který MF vyhlásilo 15. července, byl standardním výběrovým řízením na základě přesně definované zadávací dokumentace, kde preferovanou kvalitou byla cena.