Finanční krize zastínila hrozbu hladomoru, ta je však stále reálná

Praha - Ceny rýže v Asii pokračují v poklesu a přední vývozci této základní potraviny musí bojovat o kupce. Cena rýže v Thajsku, které je největším exportérem této komodity na světě, se tento týden snížila o zhruba 5 procent, na 550 dolarů za tunu. Ještě v dubnu přitom tuna rýže stála 1000 dolarů. V té době se mluvilo o potravinové krizi. Tu do značné míry zastínila krize finanční, situace na potravinových trzích je však stále napjatá.

Ceny zemědělských komodit částečně snížil všeobecný výprodej komodit, projevil se i velmi posilující dolar, který se dostal téměř na dvouleté maximum. Na druhou stranu je ale pokles zemědělských komodit nejnižší oproti třeba ropě a kovům.

Pro farmáře se ale můžou kvůli finanční krizi do budoucna zhoršit podmínky přístupu k úvěru. Hladomor, před nímž varovala média v dubnu, navíc v současnosti stále hrozí. „Letošní sklizeň byla sice lepší, ale stav zásob vzhledem k výši spotřeby není optimální a poměr zásob ke spotřebě je řádově nejnižší za třicet let,“ varuje analytik Atlantik FT Petr Sklenář.

Na světových trzích je více potravin, protože úroda v hlavních pěstitelských zemích (USA, Austrálie, Ukrajina apod.) byla dobrá. Nedostávají se však ke všem potřebným, protože ti na ně nemají peníze. Finanční krize má proto dopady i v rozvojovém světě. „Z dlouhodobého hlediska se nedostatek likvidity projeví i v oblasti humanitární, peníze tam budou chybět,“ vysvětluje Michal Broža z pražského Informačního centra OSN a dodává: „Vyspělý svět se teď zabývá více sám sebou než zbytkem světa.“