Ecofin přiklepl Maďarsku šestimiliardovou půjčku

Brusel - Ministři financí členských zemí Evropské unie na svém jednání v Bruselu dnes schválili úvěr v objemu 6,5 miliardy eur (v přepočtu asi 158 miliard korun) pro Maďarsko. Peníze mají zemi pomoci překonat tíživé následky finanční krize. Informaci České televizi potvrdil český ministr financí Miroslav Kalousek. Ecofin dále piloval své stanovisko pro mimořádný summit EU plánovaný na pátek, varoval, že Mezinárodní fond by měl do budoucna být namísto pomocnou rukou jen analytikem a fundovanou institucí pro upozorňování na rizika.

O poskytnutí finanční pomoci Maďarsku rozhodla již minulý týden Evropská komise. Balík v hodnotě 6,5 miliardy eur má být součástí koordinované finanční injekce Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, která má celkově činit 25,1 miliardy eur.

Podle maďarského premiéra Ferenc Gyurcsány bude půjčka sloužit jako protikrizový polštář a umožní zemi v příštích 17 měsících refinancovat dluh. „Tato dohoda Maďarsku nezvýší zadlužení, spíše poslouží jako garance, že se máme na koho obrátit, pokud nastanou problémy,“ upřesnil Gyurcsány.


Podle pravidel Evropské unie může finanční pomoc čerpat každá členská země, která se potýká s vážnými finančními potížemi, především s nerovnováhou na běžném účtu nebo v toku kapitálu. Na programu dnešního jednání ministrů financí EU je i pomoc Islandu, který sice není členskou zemí Evropské unie, patří ale do Evropské zóny volného obchodu, která s unií úzce spolupracuje.