Norsko otevírá náruč Islandu, nabízí mu půjčku a pomoc

Reykjavík/Oslo - Norsko nabízí Islandu půjčku ve výši 500 milionů eur (přes 12 miliard korun), která má zemi pomoci překonat nástrahy hospodářské a finanční krize. Kromě toho chce severská země pomáhat ostrovnímu státu při řešení sporu s Velkou Británií, který vznikl kvůli pádu islandských bank.

Půjčka, kterou Norsko Islandu nabízí, má mít splatnost až 5 let. Peníze mají Islandu pomoci stabilizovat kolabující měnu. „Chceme projevit součinnost s mezinárodní iniciativou a poskytneme v blízké budoucnosti Islandu podporu,“ prohlásil v souvislosti s nabízenou pomocí norský ministr zahraničí Jonas Gahr Stoere.

Pokud by Island nabízenou půjčku přijal, byl by to již druhý kanál, kterým přitékají do jedné z krizí nejhůře postižených zemí peníze. Koncem října již ostrov získal půjčku ve výši 2 miliard dolarů (přibližně 38 miliard korun) od Mezinárodního měnového fondu.


Pomoc ve sporu s Velkou Británií

Norsko ale nenabízí Islandu pouze finanční pomoc, pomocnou ruku mu chce podat také při řešení sporu s Velkou Británií, ve kterém chce působit jako moderátor. „Jestliže budou Británie a Island chtít, abychom jednali jako zprostředkovatel, neřekneme ne,“ konstatoval Stoere.

Rozmíška mezi Velkou Británií a Islandem se rozhořela minulý měsíc poté, co britská vláda použila antiteroristickou legislativu, aby získala britská aktiva z problémové islandské banky Landsbankinn.

Islandské banky, ale i islandské hospodářství jsou finanční krizí těžce zkoušeny. Podle prvních odhadů by se mohl hrubý domácí produkt země v příštím roce propadnout až o deset procent. Náklady na překonání důsledků krize by pak mohly ostrov vyjít až na 85 procent hrubého domácího produktu vytvořeného v loňském roce.

Landsbankinn
Zdroj: ČT24