OPEC by podle Íránu mohl sáhnout k dalšímu snížení těžby

Teherán - Členové organizace OPEC mohou sáhnout k dalšímu omezení produkce, pokud si to vyžádá situace na trhu a ceny ropy se budou dál snižovat. Řekl to íránský ministr ropného průmyslu Gholámhosejn Nozarí. Cílem kartelu je podle něj dosáhnout na trhu stability.

Írán podle ministra nyní omezí produkci ropy o 199 tisíc barelů denně, což je v souladu s dohodou členů OPEC z konce října. OPEC od listopadu snižuje těžbu o 1,5 milionu barelů denně, před tímto krokem těžil kolem 29 milionů barelů ropy denně. 

K omezení těžby členy kartelu přiměl dramatický pád cen. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se v polovině července krátce prodával za více než 147 dolarů, během tří měsíců ale cena klesla až na 60 dolarů a dnes se pohybuje kolem 67 dolarů. 

„Pokles těžby ropy v rámci OPEC bude pokračovat, dokud sdružení na trhu s ropou nedosáhne stability,“ řekl Nozarí. Írán je jedním z klíčových producentů ropy v rámci OPEC. Ekonomové tvrdí, že pokud má země vylepšit svou finanční pozici, musela by se cena ropy zvýšit alespoň do pásma 70 až 75 dolarů. 

Těžba ropy v Íránu se doteď pohybovala mírně nad čtyřmi miliony barelů denně. Íránští činitelé však odmítli říci, jaký byl cíl před snížením a po něm. Nozarí pouze řekl, že když se ceny budou dál snižovat, kartel by mohl uspořádat novou schůzku a dohodnout si další omezení těžby. Někteří další členové mají podobný názor.