Alitalia spustí záchrannou operaci i bez podpory odborů

Řím - Problémové aerolinky Alitalia měly od italské vlády termín k předložení plánu na záchrannou operaci ztrátové firmy v pátek. Do půlnoci se jim sice nepodařilo pro svůj návrh získat podpisy všech devíti odborových svazů společnosti, přesto plán vládě odeslaly. Pátek byl už ale termínem pět minut po dvanácté. Dřívější vyjednávání o budoucnosti letecké společnosti zkrachovala právě na nevůli odborů. Stejný scénář hrozí i teď, kdy vedení společnosti dostalo od vlády Silvia Berlusconiho šanci na reparát.

Současný hlavní investor Alitalie Compagnia Aerea Italiana (Cai) potřebuje pro svou zdárnou budoucnost v Alitalii snížit náklady, mimo jiné musí bezpodmínečně snížit počty zaměstnanců. Převzetí Alitalie skupinou Cai odbory v principu schválily, detailní plán, na kterém životně závisí budoucnost aerolinek, ale zatím nepotvrdily.

„Jedinou alternativou převzetí Cai je bankrot“

Berlusconiho poradce Gianni Letta

Cai chce do skomírajících aerolinek investovat miliardu eur a moderovat sloučení s nízkonákladovou společností Air One. „Vše je připraveno a jsme odhodláni dokončit velmi složitou záchranu,“ uvedl CEO italské banky Intesa Sanpaolo Corrado Pazdera, který je poradcem celé transakce. Hlavní autoritou celé rekonstrukce Alitalie je poradce premiéra Silvia Berlusconiho Gianni Letta. Ten varoval odbory, že jedinou alternativou v případě krachu jednání je bankrot společnosti. Nároky Cai vůči odborům ale zveřejněny nebyly.

Udržet Alitalii naživu, to byla jedna z Berlusconiho hlavních volebních proklamací. Kvůli tomu už dříve jeho kabinet přepsal protikorupční zákon, aby umetl cestičku faktickému znárodnění aerolinek konsorciem Cai.