Přízrak listerie se vrací do Česka

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila nebezpečnou bakterii listeria, tentokrát v salátu Rumcajs a v Pochoutkovém salátu, které pocházejí z výrobny lahůdek Jiřího Duška v obci Vrdy na Kutnohorsku. Podle inspekce se jedná spíše o lokální výskyt bakterie, firma totiž distribuuje zboží pouze do obchodů v nejbližším okolí.

Bakterii listeria monocytogenes obsahoval salát Rumcajs s datem použitelnosti do 3. listopadu 2008 a Pochoutkový salát s datem použitelnosti do 4. listopadu, oba v baleních po 175 gramech. Spotřebitelé mohou mít tyto saláty ještě doma, inspekce jim proto nedoporučuje jejich konzumaci.

Inspekce inkriminovanou výrobnu lahůdek ihned po zjištění přítomnosti nebezpečné bakterie uzavřela a nařídila firmě kompletní sanaci. Aby zjistila původ infekce, prověří inspekce také všechny suroviny, ze kterých byly saláty vyrobeny.

Listerie se běžně vyskytuje v půdě, prachu, povrchových vodách či na rostlinách. Přítomnost této bakterie v jídle ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí odolají. Onemocnění způsobuje u těhotných žen, novorozenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou, například po transplantaci a u lidí s rakovinou či u lidí nakažených virem HIV.

Nemoc má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan. V minulých letech onemocněly kvůli listerii v Česku řádově desítky lidí.