Měnový fond půjčí Ukrajině na překonání krize

Kyjev - Mezinárodní měnový fond (MMF) hodí záchranný kruh Ukrajině zasažené světovou finanční krizí. Obě strany dnes uzavřely předběžnou dohodu, na jejímž základě poskytne měnový fond Ukrajině záložní úvěr ve výši 16,5 miliardy dolarů, což je v přepočtu asi 330 miliard korun. Dohodu oznámilo ústředí MMF po desetidenním jednání delegace fondu v Kyjevě.

Úvěr na podporu platební bilance má být poskytnut na 24 měsíců. Ukrajinský parlament bude muset nejprve schválit změny v programu pomoci bank a poté bude dohoda předložena vedení fondu, uvedl v prohlášení MMF jeho výkonný ředitel Dominique Strauss-Kahn.

Ukrajinské ministerstvo financí sdělilo, že úvěr od MMF bude podmíněn přijetím vyrovnaného rozpočtu a reformami bankovního sektoru.

Ukrajinskou ekonomiku srazil na kolena propad cen oceli a otřesy na globálních úvěrových trzích. Ukrajinská měna v důsledku finanční krize prudce klesá a lidé v obavách z jejího zhroucení hromadně nakupují dolary. Kvůli útlumu světové ekonomiky prudce klesla produkce domácích oceláren a chemických podniků, které jsou hlavními zdroji devizových příjmů země.

Vydáno pod