Krize už z USA a Evropy dorazila také na Blízký východ

Kuvajt/Rijád - Finanční krize se šíří po celém světě. Nevyhnula se Evropě a neušetří ani bohaté asijské ropné státy. Právě na Arabském poloostrově ji v posledních dnech začali na plno pociťovat. Základní scénář zůstává stejný jako jinde na světě - prudký propad akcií a problémy bank si vynutily státní intervence. Zasáhnout už musel Kuvajt a Saúdská Arábie. Situaci zde ještě zhoršují padající ceny ropy.

Kuvajtská centrální banka převzala dočasnou kontrolu nad ústavem Gulf Bank, který poškodily ztráty z obchodování s finančními deriváty a jehož ztráta se odhaduje na zhruba 750 milionů dolarů (15 miliard korun). Vláda poté oznámila, že bude garantovat všechny vklady u domácích bank a zřídila krizový výbor pod vedením guvernéra centrální banky.

Saúdská Arábie sdělila, že vloží deset miliard rijálů (asi 52 miliard korun) do Saudi Credit Bank. Ta byla založena, aby poskytovala bezúročné půjčky občanům s nižšími příjmy, kteří se ocitli ve finančních potížích.

Padající ceny ropy způsobují obavy

Akce blízkovýchodních vlád potvrzují obavy investorů z dopadu finanční krize na tento region. Arabské země však narozdíl od Evropy a USA drží ještě jednoho černého Petra. Většina místních ekonomik se jednoznačně orientuje na těžbu ropy, a právě její cena zaznamenala v uplnynulých měsících nevídaný propad. Z rekordních 147 dolarů se cena barelu ropy propadla až k šedesátidolarové hranici. Stejným tempem tak padají také státní příjmy.

Mezi investory nyní vládnou obavy, že finanční krize spolu s propadem cen ropy povede v bohatém arabském regionu k ekonomickému útlumu. Celá oblast v minulých letech zažívala silný boom, zejména díky pětinásobnému růstu cen ropy od roku 2002.