Velké automobilky jsou na tom hůře, než se čekalo

Milán/Frankfurt - Automobilky Daimler, Hyundai Motor a Fiat se přidaly k dalším výrobcům automobilů, kteří se strachují o budoucnost odvětví slábnoucího pod vlivem současné finanční krize. Dnes nemile překvapily svými novými hospodářskými výsledky a dramaticky krátí očekávané zisky.

Koncern Daimler-Chrysler omezil služby v továrně v Toledu a navrhl uzavření pracoviště v Newarku ve státě Delaware. O dvě třetiny také snížil odhad svého hospodářského výsledku a přidal, že veškeré předpovědi nesou značný stupeň nejistoty. Italská automobilka Fiat předpověděla, že poptávka po jejich produktech by mohla klesnout o 10 až 20 procent a její zisk by mohl propadnout až o plných 65 procent.

Světoví producenti aut čelí ostrým propadům odbytu, jelikož odběratelé odkládají objednávky ve strachu z recese a nedostupnosti půjček. Trh očekával zhoršení situace v sektoru, ale po dnešním zveřejnění hospodářských výsledků velkých hráčů je jasné, že situace je ještě vážnější.


Kolem poledne propadly akcie automobilek o 6,31 procent, zatímco akcie v jiných oborech včetně bankovnictví spíše stagnovaly. S akciemi firmy Fiat bylo dokonce dvakrát přerušeno obchodování.

Zhoršující se situace v automobilovém průmyslu, který tvoří až jednu pětinu hrubého domácího produktu České republiky, se projevila i v mladoboleslavské Škodě Auto. Již dříve oznámila omezení výroby a včera zveřejnila, že zlevní své modely v řádech desetitisíců.

Nová Škoda Octavia na Autoshow v Praze
Zdroj: ČT24/Jaroslav Fiala