Sněmovna odmítla vládní návrh rozpočtu - poprvé v historii

Praha - Vládní návrh rozpočtu na příští rok, který v úterý Poslanecké sněmovně představil ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), sklidil ostrou kritiku, a to jak ze strany opozice, tak z řad vládní koalice. Odmítavé postoje vyvolal především 4,8procentní růst ekonomiky, se kterým návrh počítá. Kvůli finanční krizi totiž bude zřejmě nižší. Hlasování proto nakonec skončilo pro vládu fiaskem, Poslanecká sněmovna rozpočet v prvním čtení neschválila. Stalo se tak poprvé v české historii. Ke dnu návrh poslali krom opozice i rebelové z ODS v čele s Vlastimilem Tlustým. O dalším  osudu rozpočtu budou poslanci jednat ve středu až po hlasování o nedůvěře vládě.

Paroubek se ohání odhady České národní banky

Česká národní banka počítá pro příští rok pouze s 3,1procentním růstem ekonomiky. Podle předsedy opoziční ČSSD by proto měl být kabinet ještě konzervativnější a počítat pouze s tříprocentním růstem. „Vláda lže daňovým poplatníkům, vlastně lže občanům za situace, kdy se k ČR každým dnem přibližuje finanční krize,“ varoval.

Navíc Paroubek vládě radí, aby kvůli zhoršenému ekonomickému výhledu zastavila snižování daní i sociálního pojištění a ukončila reformu důchodového systému. „U takového rozpočtu bychom mohli uvažovat o jeho případné podpoře jako hlavní opoziční strana, která nese spoluzodpovědnost za vývoj ČR v době blížící se finanční krize,“ uzavřel.

Přestřelený růst se nezamlouvá ani Tlustému

S vysokým růstem, se kterým návrh rozpočtu počítá, má problém i rebel v řadách ODS Vlastimil Tlustý. „Čím více budeme snižovat odhad růstu, tím pravděpodobněji se přiblížíme realitě. Je pramalé nebezpečí, že se budeme mýlit směrem dolu a s přebytky se každá vláda vypořádá. Nebezpečí opaku je větší,“ prohlásil.

A nezůstalo jen u planých řečí. Vládní představu rozpočtu totiž kromě opozice odmítli podpořit právě tři rebelové z ODS, Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel. Stanovili vládě i termín. Návrh rozpočtu by měla přepracovat nejpozději do 20. listopadu.

Kalousek se za rozpočet bije jako lev

Podle Kalouska ale není žádný důvod návrh rozpočtu měnit. Vláda ho mohla snížit až o 15 miliard korun, nic by jí to ale prý nepřineslo. „Neočekávám žádnou výraznou katastrofu, neočekávám ony třiceti, čtyřicetimiliardové propady, jak zní některé katastrofické scénáře. Naše analýzy zatím předpokládají maximální propad ve výši deset až 12 miliard korun,“ tvrdí Kalousek.

Pokud by k propadu v příjmech skutečně došlo, má navíc připravený už i záložní plán. Část peněz, které mají dostat jednotlivá ministerstva, by jim vláda definitivně přiklepla pouze v případě, že by se příjmy rozpočtu vyvíjely příznivě.

Neschválení rozpočtu by mohlo vládě zlomit vaz

Svůj konečný ortel nad rozpočtem by měla Sněmovna vynést 3. prosince. Pokud se tak nestane, bude mít zřejmě vláda problémy. „Když vlastně zabrání vládě přijmout rozpočet, tím jí velmi sváže ruce, protože pak se bude muset přejít na rozpočtové provizorium. Už jenom ta skutečnost jí podlamuje nohy a činí z ní vládu, která je vlastně jednou nohou na odchodu,“ vysvětlil v rozhovoru pro Českou televizi politolog Josef Mlejnek.

Vláda schválila pro příští rok státní rozpočet s deficitem 38,1 miliardy korun. Stát by měl utratit 1,152 bilionu korun, naopak přitéct by do jeho kasy mělo 1,114 bilionu korun.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod