Islandu chce pomáhat celý svět, Islanďané se ale stále bojí budoucnosti

Reykjavík - Situace na Islandu se pozvolna začíná uklidňovat. Místní měna se dnes propadala vůči euru už jen mírně, navíc chce zemi pomoci stále více zemí a institucí. Obyvatelé ostrovního státu se však o svou budoucnost stále bojí. Hrozí jim, že přijdou o peníze na penze, navíc poslouchají varování supermarketů, které tvrdí, že eura na nákup potravin v zahraničí vystačí už jen pět týdnů.

Na problémy Islandu nedoplatí pouze banky, ale i obyčejní lidé. Řada z nich si brala půjčky v cizích měnách, teď když se hodnota islandské koruny drasticky snížila, budou muset splácet mnohem víc, než si půjčili. Zle jsou na tom ale i ti, co nedlužili, a naopak si spořili.


„Na důchod si hodně z nás šetřilo v penzijních fondech. Tvrdilo se, že jsou bezpečné. Jenže fondy nakoupily akcie bank - a ty jsou teď bezcenné,“ popisuje panující zoufalství Camilla Aradottirová z deníku Morgunbladid.

Islanďanům hrozí hlad

Fakt, že přišli o peníze, ale není to nejhorší, co Islanďany trápí. V příštích týdnech by totiž mohli mít ještě vážnější problém - obstarat si dostatek jídla. Ostrov je totiž závislý na dovozu potravin, vzhledem k tomu, že se ale s místní měnou nyní téměř neobchoduje, mají problémy získat eura na jejich nákup. Podle vedení některých supermarketů jim zahraniční měny dojdou nejpozději za pět týdnů.

„Lidi se bojí, že zboží nebude. Hlavně v posledních dvou týdnech proto nakupují velké zásoby jídla,“ uvedl manažer prodejny Bonus Jeven Stroganov.

Budoucnost nebude tak černá, tvrdí odborníci

„Věci se začínají uklidňovat, dáváme systém do pořádku, ale stále čelíme nedostatku deviz,“ řekl o aktuální situaci na ostrově analytik Asgeir Jonsson.

Zdecimované zemi by z dluhů měly pomoci peníze ze zahraničí. Půjčka od Ruska je už naspadnutí, možnost poskytnutí peněz jedné ze zkrachovalých bank - Kaupthing - zvažují i Lucembursko a Belgie. O půjčce jednají islandští místodržící také s Mezinárodním měnovým fondem. Jeho podmínkou je vytvoření plánu pro ozdravení veřejných financí.

Vydáno pod