EU: Klimatický balíček do konce roku, 2 biliony pro banky ještě dříve

Brusel - Závěrečná zpráva Evropské rady, tedy nejvyššího orgánu Evropské unie, nepřinesla žádné překvapení. Sedmadvacítka chce zpřísnit regulaci finančních trhů, posvětila plán nasypat 2 biliony eur na mezibankovní trh, po tvrdých debatách souhlasili všichni. Konkrétní detaily plánu boje s globálním oteplováním by chtěla unie přednést ještě do konce roku.

Česká delegace tlačila na to, aby se v textu v kapitole finanční pomoci objevila douška o respektování pravidel hospodářské soutěže. V závěrečném textu se objevila jednovětá zmínka, že státní pomoc musí být v souladu s principy jednotného trhu.

Státníci se v Bruselu shodli také na nutnosti reformovat Mezinárodní měnový fond. Na závěr summitu to potvrdil britský premiér Gordon Brown, který již dříve volal po vytvoření pevnějšího systému v rámci světových finančních trhů. Nové uspořádání by se podle něj mělo podobat poválečnému brettonwoodskému systému. „Vinit MMF je střelbou mimo terč, je potřeba reagovat na střednědobé výzvy, globální regulaci, dohled nad ratingovými agenturami a podobně,“ komentoval nápad na restrukturalizaci fondu ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Novinkou na jednání špiček Evropské unie byla jen podpora průmyslu. Kvůli finanční krizi pro něj společenství chystá zatím blíže nespecifikovanou pomoc, která by měla zároveň podpořit poptávku a zvýšit počet investičních zakázek. Důvodem je zřejmě podpora skomírajícího automobilového průmyslu. Ten prý podle francouzského prezidenta Sarkozyho potřebuje stejnou podporu, jakou svým výrobcům vozidel poskytnuly Spojené státy.

Unie stvrdila, že bude bojovat proti skleníkovým plynům, jejich produkce by měla klesnout do roku 2020 o 20 procent, bude ale brát ohledy na specifické podmínky v jednotlivých státech. Konkretizace má přijít ještě do konce roku během francouzského předsednictví unii.