Ekonomiku USA poškozuje klesající poptávka domácích spotřebitelů

Washington/Praha – Přestože americká ekonomika mírně roste, tempo zvyšování je stále pomalejší. Hlavním důvodem zůstává pokračující propad trhu s nemovitostmi, významně se ale snižuje také poptávka domácích spotřebitelů. Vyplývá to z pravidelné situační zprávy známé jako Béžová kniha, kterou v noci na dnešek zveřejnil americký Fed.

Zatímco řada ekonomů v čele s americkou bankou Merrill Lynch tvrdí, že se ekonomika USA propadla do recese, Béžová kniha tuto alternativu nezmiňuje. Zároveň ale považuje za velmi slabý sektor bydlení a upozorňuje také na nezdravé utlumování domácích výdajů: „Většina zpráv o maloobchodní aktivitě svědčí o potlačených předvánočních výdajích a pokračujících slabých prodejích automobilů,“ píše Fed ve zprávě.

Nedostatečné výdaje domácích spotřebitelů, které normálně tvoří až dvě třetiny ekonomické aktivity Spojených států, vidí jako vážné ohrožení hospodářství také ředitel úseku investic Pioneer Investments Petr Zajíc. „Právě tohle může být jedním z rizik americké ekonomiky, protože spotřeba domácích obyvatel byla vždycky vnímána jako něco, co by mohlo pomoci americké ekonomice, aby nespadla do recese,“ podtrhl v rozhovoru pro dnešní Dobré ráno.

Naopak za velmi pozitivní považuje Zajíc nárůst exportu, o kterém zpráva americké centrální banky také hovoří. Vývoz, stejně jako cestovní ruch, povzbuzuje slábnoucí dolar. Na nákupy do velkých měst v USA míří stále více cizinců a vyrábí se i více zboží určeného na export. Zlepšuje se také situace v odvětvích, která musí za normální situace výrazně čelit zahraniční konkurenci.

Díky těmto povzbuzujícím faktorům by ani podle Zajíce hospodářství Spojených států v recesi skončit nemuselo. „Myslím si, že ten nejpravděpodobnější scénář vývoje americké ekonomiky je takzvaný soft landing, to znamená pomalé přistání ekonomiky, která by se neměla propadnout do nějaké delší nebo dlouhotrvající deprese,“ nastínil možný scénář vývoje.

S konečnou platností vyjasní situaci americké ekonomiky zveřejnění údajů o výsledcích růstu HDP v posledním čtvrtletí roku 2007, ke kterému statistický úřad světové hospodářské velmoci přikročí 30. ledna. Ve stejný den bude zasedat také Fed, který podle očekávání odborníků opět sníží základní úrokovou sazbu. Klesnout by měla nejméně o půl procentního bodu na 3,75 procenta.

Vydáno pod