Islandská burza otevřela po týdnu a propadla o tři čtvrtiny

Reykjavík - Islandská akciová burza se po dnešním obnovení obchodů propadla o 76 procent, a to i přesto, že se stále neobchoduje s akciemi finančních institucí. Burza byla zavřená téměř týden - od minulé středy, kdy stát převzal pod svou kontrolu největší ostrovní banku Kaupthing.

V závěru obchodování se islandské burze podařilo rekordní ztráty sice částečně umazat, přesto ale uzavřela o 6 procent níže, než poslední obchodní den. Neobchoduje se s šesti finančními tituly - Kaupthing, Landsbanki, Glitnir, Straumur-Burdaras, Reykjavik Savings Bank (SPRON) a Exista. Kdy se jejich akcie dostanou zpět na trh, je zatím ve hvězdách. „Nějakou dobu se na trh zřejmě nevrátí,“ konstatoval výkonný ředitel islandské burzy Thordur Fridjonsson.

Obchodování s cennými papíry Kaupthing, Landsbanki a Glitnir burza zastavila ihned poté, co banky přešly pod státní kontrolu. Situace na Islandu je velmi vážná. Během týdne se z bohatého národa stal národ stojící na pokraji bankrotu.

Vláda ostrovního státu ale dělá vše proto, aby sehnala potřebné finance, které by ji hrozby krachu zbavily. Státní delegace proto dnes vyrazila do Moskvy, aby dojednala podmínky, za nichž Rusko ostrovu poskytne půjčku na podporu finančního systému. Mělo by jít o částku asi čtyři miliardy eur, v přepočtu téměř 99 miliard Kč. Rusko už předem avizovalo, že bude žádosti Islandu nakloněno. Evropská unie připravovanou spolupráci Islandu a Ruska kritizuje.