Islanďané si doletěli pro miliardy eur do Ruska

Moskva - V Moskvě dnes bude jednat islandská delegace, která chce dojednat podmínky, za nichž Rusko ostrovu poskytne půjčku na podporu finančního systému. Mělo by jít o částku asi čtyři miliardy eur. Rusko už předem avizovalo, že bude žádosti Islandu nakloněno. Evropská unie, jejíž je Island přidruženým členem, postup Islandu kritizuje. Podle analytiků je ale Rusko v současnosti jediným možným investorem.

Z Reykjavíku do Moskvy odcestoval pětičlenný tým složený z vládních úředníků. O částce čtyři miliardy eur se hovořilo už minulý týden, Moskva ale zatím žádnou konkrétní sumu nepotvrdila. Islandu chybí devizy na zajišťování dovozů. „Na Islandu se totiž nevyrábí skoro nic,“ podala čerstvé svědectví z Islandu redaktorka ČT Jana Erbáková.

Na Islandu žije jen asi 300 tisíc lidí, ostrov se ale stal symbolem prudkého růstu úvěrové aktivity. Loni v létě ale nastal obrat a situace na úvěrových trzích se po problémech na hypotečním trhu v USA začala rychle zhoršovat. Na to nyní doplácí celá islandská ekonomika.