Německé banky dostanou největší podporu v poválečných dějinách země

Berlín - Špičky německé vládní koalice se dnes dohodly na základních rysech preventivního záchranného plánu pro německé banky. Celkově pošle největší evropská ekonomika do svého bankovního sektoru 500 miliard eur. Náklady neponese pouze stát jako celek, budou se na nich podílet i jednotlivé spolkové země.

Zatímco původní návrh hovořil o podpoře ve výši 470 miliard eur, nakonec dostane německý bankovní sektor o 30 miliard více. 400 miliard z celkové částky dá Německo do bankovních záruk, 80 miliard je určeno na refinancování kapitálu bank. Zbývajících 20 miliard eur bude sloužit k zajištění fondu stabilizace finančních trhů, přes který peníze do sektoru přitečou. 

Německé bankovní domy ale nemohou podobně jako jejich britské sestry počítat s tím, že peníze od státu dostanou zadarmo. Pokud budou chtít pomoc získat, musí počítat se zásahy do své činnosti. „Všude tam, kde něco podnikneme, změníme odměňovací systém vedení,“ prohlásil šéf vládní CDU Volker Kauder.

Náklady na pomoc německým bankám neponese pouze státní rozpočet, budou se na něm podílet i jednotlivé spolkové země. „Měly by převzít 35 procent nákladů,“ prozradil generální sekretář CDU Ronald Pofalla.

Záchranný balíček by měly projednat obě komory německého parlamentu ve zrychleném řízení ještě tento týden. Pokud ho schválí, budou mít banky možnost čerpat podporu, kterou nabízí až do konce roku 2009.

Rozhodování o záchranném balíčku nebylo pro německé vládní špičky jednoduché. Celková suma totiž dosáhne zhruba výše ročního státního rozpočtu Spolkové republiky Německo, navíc se kvůli němu musí země vzdát svého cíle mít do roku 2011 vyrovnaný státní rozpočet.

S podobnou injekcí bankovnímu sektoru jako Německo již dnes přišla také britská vláda a další na sebe podle odborníků nanechají dlouho čekat. Jedním ze žhavých kandidátů na záchranný balíček jsou prý italské banky.